Translate

23. 4. 2016.

Dubai Mall



Dubai Mall je mnogo više od tržnog centra. Ne znam da li postoji mesto sa više svetskih rekorda od kompleksa u kojem se nalazi Dubai Mall. Već godinama je najposećeniji šoping mol na svetu, čiji broj posetilca prelazi 80 miliona ljudi godišnje, što je više i od najpoznatijih turističkih atrakcija, poput Central parka u Njujorku i Nijagarinih vodopada.
 
U okviru kompleksa Dubai Mall postoji jezero sa fontanom koja pleše uz zvuke klasične muzike, kao i arapskih i svetskih hitova. Naravno, to je najveća fontana na svetu! Dugačka je 275 m, a visina mlaza dostiže nešto više od 70 m u regularnim predstavama, od kojih se jedna odigrava preko dana, a ostale uveče. Fontana može dostići visinu od preko 120 m, što se zbog velike potrošnje energije ne praktikuje u svakodnevnim predstavama i viđeno je samo prilikom njenog svečanog otvaranja. Ova fontana se sastoji od 5 krugova različitih prečnika i dva centralna luka. Za večernje predstave se koristi čak 6600 reflektora i 25 projektora u boji. One počinju sa prvim mrakom, traju desetak minuta i ponavljaju se na svakih pola sata do ponoći, s tim da u svakom narednom izvođenju fontane plešu u drugom ritmu. Odgledala sam četiri uzastopne predstave, svaku sa jednakim oduševljenjem iako su me baterije izdale u najgorem mogućem trenutku te sam uspela da zabeležim samo nekoliko snimaka. 

U Dubai Mall-u se nalaze brojni restorani, kafići, igraonice... Klizalište, u okviru ovog šoping centra, koristi se za različite namene, od rekreativnih treninga do profesionalnih takmičenja i koncerata. Zabava za celu porodicu zagarantovana je u tematskom zabavnom parku SEGA Republic. Tu je i jedan od najvećih akvarijuma na svetu sa oko 33000 morskih životinja. Od preko 1200 prodavnica, koliko ih ima u Dubai Mall-u, među kojima su najpoznatije svetske marke i kreatori, najdraža mi je bila prodavnica slatkiša - Candylicious, najveća na svetu! Koliko lepo upakovanih čokolada i bombona na jednom mestu! Iako su i cene slatkiša u njoj primerene svetskom rekordu, nisam mogla da odolim a da ne kupim jednu čokoladicu :).
 

Нема коментара:

Постави коментар