Translate

12. 4. 2016.

Ovčar i Kablar



Ovčar i Kablar su planine smeštene nedaleko od Čačka. One zajedno sa Zapadnom Moravom formiraju prelepu Ovčarsko-kablarsku klisuru. Najviši vrh Ovčara nalazi se na nadmorskoj visini od 985m. Kablar je dosta stenovit i mnogo manje pitom od Ovčara, iako je njegov najviši vrh oko sto metara niži od vrha susedne planine.
Na Ovčaru i Kablaru postoji nekoliko obeleženih planinarskih staza različitih dužina, pa svako može izabrati itinerer koji mu najviše odgovara. Za najokorelije planinare pravi izazov je najduža planinarska staza dugačka 43 km, koja povezuje vrhove Kablara i Ovčara i i proteže se iznad jezera Međuvršje i Ovčarsko-Kablarske klisure. Ipak, mi nismo toliko okoreli planinari, pa se u tu avanturu nismo upuštali :).

Planinarska staza koja vodi od auto kampa do vrha Ovčara prolazi pored manastira Svete Trojice i Sretenje. Prelazi se za oko tri sata pešačenja. Do vrha Kablara nam je trebalo nešto više od dva i po sata hoda. 3km poviše Ovčar banje nalazi se vidikovac Devojačka stena, sa koje se može videti deo Ovčarsko-Kablarske klisure. Tu smo predahnuli i ubrzo nastavili strmim liticama do isposnice Svetog Save - male crkve izgrađene u steni.

Čekalo nas je još dosta pešačenja, pa se nismo puno zadržavali kod crkve, već smo nastavili do vrha. A kada se popnete na vrh Kablara, osećaj je da ste za svo to silno pentranje nagrađeni fenomenalnim pogledom na Ovčarsko-Kablarsku klisuru jer to je jedan od najlepših vidikovaca u Srbiji!


Нема коментара:

Постави коментар