Translate

25. 4. 2016.

Palma de Majorka


Palma de Majorka je glavni grad Majorke i španske autonomne pokrajine Balearska ostrva. To je ujedno i najveći grad ove grupe ostrva, koji sa širom okolinom ima skoro pola miliona stanovnika. Palma ima veličanstvene crkve i palate, Gaudijeve zgrade, uređene parkove, šarmantne trgove, veliki izbor restorana, kafića, diskoteka, klubova, više od 10km dugu biciklističku i pešačku stazu, veliku luku i prelepu obalu.

Simbol Palme je katedrala La Seu, koja se smatra jednim od najlepših i najgrandioznijih gotičkih zdanja i ubraja se među najlepše crkve na svetu. Njena izgradnja započela još u XIII veku, da bi tek početkom XVII veka bila potpuno izgrađena. Odmah uz ovu katedralu smeštena je palata Almudaina iz XIV veka, koja je i danas zvanična rezidencija španske kraljevske porodice. Korisno je znati da za ulaz u ovu palatu važe popusti uz studentsku - ISIC i profesorsku - ITIC karticu. Ne znam koliki je popust sa ISIC, ali za profesore je ulaz besplatan, što je i inače moje iskustvo sa muzejima, palatama i sličnim atrakcijama u Španiji (ne samo na Majorci, već i u Barseloni i Madridu) jer sam svuda ulazila za dž (obožavam Španiju :)). Ali kad vam sunce udari u glavu, pa zaboravite ITIC karticu, kao što se, naravno, meni desilo u Palmi, ništa od besplatnog ulaza :(.

Pre ili posle obilaska katedrale i palate, svakako se treba prošetati isto tako očaravajućim parkom de la Mar koji se nalazi u neposrednoj blizini ovih građevina. U ovom parku se nalaze fontane, različite vrste palmi i interesantne skulpture, a tu su i nezaobilazni ulični zabavljači. Kad im dosadi Diznilend, Miki Maus i Paja Patak se prošetaju do parka de la Mar :).

Centralni trg u Palmi je Placa Major koji je okružen restoranima, kafićima i tezgama sa suvenirima. Ovaj trg predstavlja mesto okupljanja raznih umetnika i živih statua koji privlače pažnju znatiželjnih turista.

Iako se kroz uske ulice Palme po arabeskama još može videti uticaj Mavara, nekadašnjih osvajača ovog grada, nema mnogo zdanja iz tog perioda. Jedno od retkih su arapska kupatila, smeštena upravo u jednoj od uskih uličica.

Česta meta turista je i dvorac Belver, delom zbog impozantnosti ove građevine, a možda još više zbog njegove pozicije i prelepog pogleda koji se sa zidina ovog dvorca pruža na grad. Upravo po tom pogledu dvorac je i dobio naziv jer "bell veer" na starokatalonskom znači lep pogled. Belver je smešten na brdu iznad Palme i zaista dominira gradom. Do njega ima dobrih dvadeset minuta peške od glavne ulice, koja se nalazi u podnožju guste borove šume kojom je dvorac okružen. Ovaj dvorac potiče iz XIV veka i vekovima je služio kao tamnica. Po konstrukciji, to je jedinstvena građevina u Španiji. Centralne zidine su kružnog oblika, kao i tri spoljne kule. Danas se u njemu nalazi gradski muzej koji svedoči o istoriji Palme i kapela Svetog Marka, zaštitnika dvorca.

Palma ima i veliki tržni centar, Porto Pi, smešten blizu luke, ali kako je meni šoping poslednja stavka na putovanju, nismo se ni raspitali da nedeljom ne radi, pa smo se baš u nedelju provozali biciklom do ovog tržnog centra i naišli na zatvorene radnje. Umesto šopinga u Porto Pi, poslednjeg dana letovanja par sati sam izdvojila za šoping u Passeig des Born i okolnim ulicama.

I ono bez čega Palma ne bi bila to što jeste su peščane plaže i prelepa obala. Plaža koja se nalazi najbliže centru je Ca'n Pere Antoni. Dugačka je 750m i sa nje se pruža pogled na katedralu La Seu. Moram priznati da voda na ovoj plaži nije bila baš najčistija tog dana kada smo je mi posetili. Nekoliko kilometara zapadno od centra Palme, nalazi se nešto manja plaža, Cala Major, a nedaleko od nje luksuzna palata Marivent u kojoj preko leta često borave članovi kraljevske porodice.

Palma de Majorka je oličenje otmenosti ali je to i užurban grad koji živi tokom cele godine i u kojem ima još mnogo toga da se vidi i svakako je jedno od mesta kojem se treba vraćati.

Нема коментара:

Постави коментар