Translate

21. 5. 2016.

Kada planirate put u inostranstvo…



Svima, pa i najiskusnijim putnicima, dešava se da previde neke veoma važne detalje, koji im mogu zagorčati putovanje ili im u krajnjem slučaju mogu biti prepreka u realizaciji puta u inostranstvo. Da do toga ne bi došlo, povedite računa o nekoliko osnovnih stvari koje će vam omogućiti da relaksirani i dobro pripremljeni krenete na put.

Pre puta u inostranstvo obavezno treba proveriti datum važenja putne isprave. Ako se približio datum isticanja vašeg pasoša, to treba da vam bude znak da što pre podnesete zahtev za izdavanje novog jer su nam često pasoši kraće u funkciji od datuma koji je na njima naveden. Na primer, kada putujete u neku od zemalja koje pripadaju Šengen zoni, vaš pasoš mora da bude važeći bar tri meseca posle vašeg planiranog datuma povratka iz te zemlje. Ista ili slična pravila važe za još neke države. Da biste izbegli neprijatnu situaciju u kojoj biste mogli biti vraćeni sa granice ili bi, u najboljem slučaju, vaš ulazak u stranu zemlju zavisio od dobre volje carinika, raspitajte se o pravilima vezanim za putne isprave u zemlji koju posećujete i naravno bacite pogled na datum isticanja vašeg pasoša.

Svako ko je bar jednom morao da prikuplja dokumenta za vizu i da danima čeka dobijanje iste, zna koje je olakšanje putovati u zemlje koje ne zahtevaju vizu. Međutim, vize će uvek biti preduslov ulaska u pojedine zemlje. Pasoši RS nemaju baš preveliku “cenu” ali će vam viza za neke zemlje trebati čak i ako posedujete neki od “najpoželjnijih” pasoša na svetu. Kad smo kod tih pasoša “na ceni”, smatra se da je trenutno najpoželjniji švedski pasoš, uzimajući u obzir da u 174 zemlje prolazi bez vize i da posedovanje švedskog pasoša iziskuje minimalne troškove izdavanja vize za ostale zemlje gde je viza neophodna.

Postoje različite vrste viza: turističke, radne, studentske, poslovne itd. U svakom slučaju, zahtev za vizu treba podneti bar nekoliko nedelja, a često i nekoliko meseci pre puta jer procedure dobijanja vize mogu da traju (ne)očekivano dugo. Interesantno je da se u nekim zemljama viza osobama mlađim od određene starosne dobi izdaje samo ako putuju sa roditeljima ili bračnim partnerom, čak i kada su u pitanju punoletne osobe. Na primer, vizu za Ujedinjene Arapske Emirate ne mogu dobiti muškarci mlađi od 22 godine i ženske osobe mlađe od 23 godine ako ne putuju sa roditeljima ili supružnikom.
Pre nego što otputujete u drugo govorno područje korisno je da naučite osnovne reči na lokalnom jeziku zemlje u koju putujete, a dobro je i poneti sa sobom džepni rečnik. Znanje engleskog jezika je uvek veliki plus, ali nezavisno od toga koliko dobro vladate engleskim jezikom, u mnogim zemljama neengleskog govornog područja može se desiti da vam bude neophodno da stupite u komunikaciju sa osobama koje ne govore engleski. U tom slučaju džepni rečnik može da bude spasonosno rešenje! Čak i ako se perfektno sporazumevate na engleskom ili na nekom drugom jeziku, koji ni vama ni domaćinu nije maternji, uvek će im prijati da čuju kako ste se potrudili da naučite neke osnovne izraze na njihovom jeziku, tipa “Dobar dan”, “Doviđenja”, “Hvala” itd.

Нема коментара:

Постави коментар