Translate

5. 5. 2016.

Sultaniye Kaplicalari


Banja sa lekovitim blatom - Sultaniye Kaplicalari je jedno od nezaobilaznih stajališta na turističkom krstarenju rekom Dalyan. Ona je smeštena u malom selu Sultaniye, koje se nalazi na padini planine Ölemez, u neposrednoj blizini jezera Köyceğiz.
Arheološke iskopine ukazuju na to da su u mestu Sultaniye, kao i u obližnjem Kaunosu postojala svetilišta posvećena boginji Leto i da ostaci termalnih izvora datiraju još iz rimskog doba. Banja je pre devedesetih godina prošlog veka bila u ruševinama. Obnovljena je nakon 1990. godine i sada predstavlja jednu od značajnih turističkih atrakcija u ovom delu Turske.
Smatra se da topli izvori i blato u banji Sultaniye Kaplicalari imaju terapeutsko dejstvo. Sumporovita banjska voda, temperature od 40°C, ima miris pokvarenih jaja. Osim sumpora, bogata je gvožđem, kalcijumum, kalijumom i drugim mineralima. Blago je radioaktivna, pa se kupanje i mazanje blatom ne preporučuje trudnicama. Banjanje najviše pomaže osobama koje imaju kožna oboljenja, bolove u mišićima ili boluju od artritisa i reumatizma. Tvrde da utiče i na podmlađivanje kože.
Čak i da nema lekovito dejstvo, mazanje blatom, fotografisanje ili samo gledanje umazanih i veselih turista je zabavno :). Ipak, ja ću ovu banju pamtiti po nečemu sasvim drugom, a to je fenomenalno ukusni sok od nara, koji je specijalitet ovog kraja.


Нема коментара:

Постави коментар