Translate

21. 6. 2016.

Najatraktivnije prirodne tvorevine na svetu


Širom naše planete priroda je izvajala različite oblike i pojave, kojima se divimo, ako ne uživo onda kroz putopise i fotografije. Ovo su neke od najatraktivnijih prirodnih tvorevina na svetu: 

1. Mermerne pećine u Čileu, u blizini granice sa Argentinom, rezultat su erozije, koja je tokom šest hiljada godina stvorila spektakularni sistem pećina talasastih formi ispunjenih vodom na obodu jezera Karera. Pojačan odraz plave i zelene boje jezera ovim pećinama daju mermerni efekat. Ovo prirodno čudo poznato je i kao „Mermerna katedrala“. 

2. Salar de Ujuni u Boliviji je svetski rekorder po koncentraciji slane vode na kopnu. Za vreme kišne sezone, zbog velike koncentracije vode, pretvara se u ogledalo, i to najveće na svetu! Ova neobična prirodna tvorevina obezbeđuje čak 25000 tona soli godišnje. Turisti koji posete Salar de Ujuni mogu boraviti u obližnjem hotelu Palacio de Sal, koji je u potpunosti izgrađen od blokova soli. 

3. Ledene kule Mont Erebusa na Antarktiku nalaze se na 3794 m nadmorske visine. Interesantno je da je ovo najtoplije mesto na Antarktiku zbog toga što se tu nalazi najaktivniji vulkan na ovom kontinentu. Iz ledenih kula neprekidno izlazi para, pa one podsećaju na ledene dimnjake.


4. Jezero Retba na poluostrvu Zeleni rt u Senegalu prepoznatljivo je po svojoj ružičastoj boji, koju proizvodi posebna vrsta algi, Dunaliella salina. Izuzetno visok salinitet (čak 40%) omogućava ovim algama da napreduju, a u zavisnosti od jačine sunčeve svetlosti, jezero poprima različite nijanse ružičaste - od svetlo roze u ranim jutarnjim časovima do jarko ružičaste u podne.

5. Pamukale u Turskoj su mineralni topli izvori u prirodnim belim bazenima koji su kaskadno postavljeni i podsećaju na snežne padine. Iz 17 izvora teče voda temperature od 35°C do 100°C, koja ima izuzetno visoku koncentraciju kalcijum karbonata i koristi se za lečenje artritisa, astme, kožnih oboljenja i reume. 

6. Čokoladna brda na Filipinima su specifična po tome što tokom sušne sezone trava na ovim brdima dobije braon boju, tako da se iz daljine čini da su napravljena od čokolade. Prizor deluje još impresivnije jer na ovom lokalitetu ima oko 1300 takvih brda. Postoji više objašnjenja o nastanku čokoladnih brda, a po najnovijem se tvrdi da su nastala nakon eksplozije drevnog vulkana.

7. Velika plava rupa u Belizeu je skoro savršeno kružnog oblika, prečnika 300 m i dubine do 124 m. Analiza stalaktita iz nje ukazuje da je nastajala u etapama pre više stotina hiljada godina, kada je nivo mora bio dosta niži. Ovo fantastično čudo prirode predstavlja i jednu od najpoznatijih ronilačkih destinacija na svetu.


8. Talasasta stena u zapadnom delu Australije zaista podseća na džinovski talas. Visoka je 14 m, a dugačka 110 m i izgleda kao da će da poruši sve što joj se nađe na putu. Ovaj prirodni fenomen ima veliki kulturni značaj za Aboridžine i na tom mestu se svake godine održava Festival talasastih stena.

9. Kamena šuma na Madagaskaru sastoji se od neobičnih šiljatih i oštrih stena, čije je formiranje počelo pre oko 200 miliona godina. Tokom vekova, brojne tektonske promene su dovele do toga da nivo mora padne i da stene izađu na površinu, a zatim su ih monsunske kiše oblikovale u jednu od najinteresantnijih prirodnih tvorevina na svetu.

10. Put za pakao na Islandu lokalno stanovništvo naziva Namaskar. Nastao je pod dejstvom vulkana. Zbog konstantnog izbacivanja pare stvoren je neobičan ambijent, bez ikakve vegetacije, koji podseća na viziju pakla, odakle potiče naziv ovog lokaliteta.

Нема коментара:

Постави коментар