Translate

3. 7. 2016.

Kako uštedeti na hotelskom smeštaju?



U startu svaka pretraga hotelskog smeštaja započinje poznavanjem dva faktora: željene lokacije i datuma kada ćete na njoj boraviti. Što ste fleksibilniji po pitanju ove dve stvari, utoliko ćete imati veće šanse da rezervišete smeštaj po povoljnijoj ceni. Na primer, ako se locirate na periferiji mesta, možete proći jeftinije nego ako izaberete smeštaj u strogom centru, ali u tom slučaju treba proveriti dostupnost i cene javnog prevoza (i/ili taksija), ako ne putujete sopstevnim vozilom. S druge strane, ako dolazite svojim automobilom, obavezno proverite da li objekat nudi besplatan parking. Često se kod hotela u centru grada parking mesto plaća ili nemaju obezbeđen privatni parking, što znači da se morate parkirati na javnom parkingu, čije se korišćenje takođe najčešće naplaćuje. Od perioda boravka isto tako može dosta zavisiti cena smeštaja. Najdrastičniji primer su morske destinacije ali slično je i sa metropolama. Zbog toga je sa aspekta cene i ako vam obaveze dozvoljavaju, bolja varijanta odlučiti se za predsezonu ili kraj sezone kada putujete na more ili planinu, a za obilazak velikih gradova treba izbegavati praznike, ne samo zbog visokih cena u tim periodima godine, već i zbog velikih gužvi.

Ako želite da uštedite, pri izboru smeštaja nemojte uzimati u obzir samo hotele, već i apartmane, b&b, pansione, hostele i druge tipove objekata koji su u ponudi, a koji takođe mogu biti veoma pristojni. Naravno, pretragu smeštaja prilagodite svojim željama jer iako je uvek dobro proći jeftinije, na odmoru nam je potrebna udobnost i svako od nas ima neke zahteve kojih se ne bi odrekao ni zarad nešto niže cene. S druge strane, važno je iščitati što više komentara putnika jer opis i slike hotelskih sadržaja ne moraju uvek odgovarati realnoj situaciji.

Dobru cenu smeštaja možete dobiti poređenjem cena na veb sajtovima koji nude rezervaciju velikog broja objekata. Takvo poređenje je moguće na veb sajtu trivago.rs. Direktnim kontaktiranjem vlasnika smeštaja možete proći još povoljnije. Ukoliko volite da se vraćate u isto mesto, kada izaberete odgovarajući smeštaj, svaki sledeći put možete ostvariti popust kao redovni gost.

Uvek je dobro napraviti proračun okvirnih troškova za nekoliko varijanti. Na primer, uporedite troškove u slučaju da nemate hranu u hotelu i da se hranite po restoranima ili samostalno pripremate obroke i varijantu kada hotel nudi polupansion, pun pansion ili all-inclusive uslugu. Izbor treba da zavisi i od toga kakav ste tip putnika. Ako ste aktivan putnik (kao ja :)), koji voli da zuji okolo i obilazi sve što je interesantno obići u okolini, a i šire, onda je bolje ne birati pun pansion ili all-inclusive uslugu. Meni se dešavalo da iskoristim samo dva ili tri ručka od uplaćenih deset, baš zbog toga što najčešće u vreme ručka nisam blizu hotela jer skoro svaki dan obilazim neko drugo interesantno mesto. S druge strane, iskustvo mi govori da je jeftinije uplatiti poplupansion nego hraniti se po lokalnim restoranima.

Pre nego što izaberete smeštaj, vodite računa i o skrivenim troškovima. Na primer, proverite da li se (i koliko) plaća korišćenje klima uređaja, sefa, dodatnog kreveta, već pomenutog parkinga i drugih specifičnih sadržaja koji su vam potrebni dok boravite na odabranoj destinaciji.

Нема коментара:

Постави коментар