Translate

10. 7. 2016.

Koper



Koper sam posetila dva puta: prvi put zimi, u vreme Istarskog karnevala, koji se tradicionalno održava u februaru, a drugi put u septembru, na izmaku letnje sezone. Kada se gradom razmile povorke nasmejanih ljudi maskiranih u šarene, maštovite kostime, cela Istarska obala se razbudi. Može se reći da karneval najavljuje proleće i lepše vreme. Preko leta je sve življe, a ipak opušteno. Ono što je zajedničko svim godišnjim dobima u Kopru jeste prijateljska dobrodošlica meštana i toplo istarsko gostoprimstvo.

Do prve polovine devetnaestog veka Koper se nalazio na ostrvu koje je kasnije spojeno sa kopnom. Danas je to prvenstveno lučki grad ali i grad koji ima raznovrsnu turističku ponudu.

Preko leta najposećenije su, naravno, plaže, koje su uglavnom šljunjkovite, dok tokom cele godine turiste privlače sadržaji najvećeg vodenog parka na slovenačkoj obali, smeštenog u okviru hotela Žusterna. Ovaj akvapark se nalazi na 1.5km udaljenosti od centra Kopra. Smešten je na samo par koraka od plaže i opremljen je sadržajima čiji je osnovni cilj da vas razmaze :). Osim bazena na otvorenom, postoji nekoliko zatvorenih bazena sa grejanom morskom i običnom vodom. Takođe su u ponudi rimsko-irske i turske kupke, finska sauna, solarijum, fitnes, tajlandske masaže, krioterapija... a za ljubitelje aktivnijeg odmora u blizini hotela postoje brojni sportski objekti.

Meni je hotel Žusterna najviše ostao u sećanju po prekmurskoj gibanici koju sam prvi put probala u restoranu ovog hotela, nakon celodnevnog opuštanja u akvaparku. Ovaj slatkiš preporučujem svim sladokuscima koji vole kombinacije različitih ukusa. Orasi, sir, mak, jabuke, kisela pavlaka, med, mleko, limun i cimet su glavni sastojci ove ukusne poslastice.

Pre ili posle kupanja u bazenima ili moru, lepo je prošetati se starim gradom. U centru starog grada nalazi se Titov trg, kojim dominira Pretorska palata. To je jedan od glavnih arhitektonskih spomenika u gradu. Takođe važi za najslikaniju zgradu Kopra. U njoj je smeštena opštinska uprava i turist biro. Na spratu je galerija, a u prizemlju objekta je simpatičan kafe-bar. Na Titovom trgu se nalazi i Katedrala Uspenja sa prelepim venecijanskim zvonikom Kampanile, odakle se pruža panoramski pogled na grad. Najstarija zgrada u Kopru - Fontiko, čija je izgradnja počela još u četrnaestom veku, nalazi se iza Titovog trga, na Trgu revolucije.
  
Jedan od najlepših trgova u Kopru je Prešernov trg u koji se ulazi kroz vrata Muda (Porta della Muda). Po ovim vratima meštani i danas zovu ovaj trg „Muda“. To su jedina sačuvana renesansna vrata od ukupno 12 vrata, kroz koja se nekada ulazilo u grad opasan odbrambenim zidinama. Odmah iza vrata Muda, na Prešernovom trgu, nalazi se crkva svetog Bassa, koja je nekada predstavljala sklonište za siromašne. Svoj današnji izgled dobija početkom XVIII veka, tačnije 1711. godine, ako je suditi po natpisu koji je ugraviran iznad ulaznih vrata. Unutar crkve se nalaze tri mermerna oltara i romaničko/gotičko raspeće, koje predstavlja jedan od najkvalitetnije urađenih primeraka rezbarije u celoj Istri. Na severnom delu Prešernovog trga postavljena je neobična fontana Ponte koja se prvi put pominje u spisima iz 1423. godine, kada je bila završna tačka vodovoda. Svoj sadašnji izgled dobila je 1666. godine. Centralni luk fontane podseća na most koji se nalazi na grbu porodice Da Ponte, a veoma je sličan i mostu Guglie u Veneciji. Stubovi kojima je okružena fontana formiraju ogradu, napravljenu da bi se stoka sprečila da iz nje pije vodu. Po ovoj fontani Prešernov trg ranije se nazivao trg Da Ponte.
 
Nedaleko od starog grada, smeštena je luka Koper, jedina međunarodna teretna luka u Sloveniji. Tu je i marina sa brojnim jahtama, a u blizini se nalazi gradska plaža. Iz Kopra se organizuju različiti brodski izleti do obližnje Italije i Hrvatske. Koper je takođe dobro povezan sa ostalim delovima Slovenije drumskim putevima i železnicom.

Нема коментара:

Постави коментар