Translate

17. 7. 2016.

Teide



Obilazak vulkanske planine Teide je nesvakidašnji doživljaj. Sa prijatnih 25°C, koliko je bilo na priobalnim delovima Tenerifa, pravi je šok za samo pola sata vožnje stići do mesta gde je temperatura u minusu. Koliko god mi je bilo poznato da je na Tenerifima zastupljena izrazita mikroklima, tj. da su velike temperaturne razlike između obale i središnjeg dela ostrva, ipak nisam bila sasvim pripremljena na takav preokret temperature. Definitivno mi je trebala neka deblja (zimska) jakna, koju u tom trenutku nisam imala kod sebe. Srećom, rashlađivanje nije trajalo dugo. Brzo smo se vratili u autobus i nastavili dalje duž ove interesantne planine, prema organizovanom planu, u pratnji lokalnog vodiča.

Na tom delu planine gde smo se ozbiljno posmrzavali, bila je tako gusta magla da se krajolik samo nazirao, da bismo već posle nekoliko minuta vožnje naišli na sunčanu stranu, skoro bez ijednog oblačka. Imala sam utisak da smo na Mesecu! Tu su najfascinantnije bile stene neobičnih oblika, Roques de Garcia, među kojima se posebno izdvaja duguljasta crvenkasta stena Cinchado.

Poslednja erupcija ovog vulkana se desila 1909. godine. Danas se Nacionalni park Teide nalazi na listi svetske kulturne baštne UNESCO-a. To je najposećeniji nacionalni park u Evropi, kojeg godišnje obiđe oko tri miliona posetilaca.

Vrh Teida se nalazi na čak 3718 metara nadmorske visine i to je najviši vrh Španije, a takođe predstavlja najvišu tačku na ostrvima Atlantika. Do vrha Teida se može stići žičarom, ali naša avantura se završila na nešto nižim visinama.



Нема коментара:

Постави коментар