Translate

2. 8. 2016.

Muzej Šerloka Holmsa



Prilikom boravka u Londonu, jedva sam čekala da vidim šta se krije u muzeju, koji je posvećen mom omiljenom junaku krimi romana autora ser Artur Konan Dojla. Već na ulazu u metro stanicu Baker street, vidi se prepoznatljiva Šerlokova silueta sa kačketom i lulom, a na izlazu iz metro stanice se nalazi njegova bista sa zamišljenim izrazom lica.

Na adresi Baker street 221b, gde je po romanima o Šerloku Holmsu, između 1881. i 1904. godine živeo ovaj čuveni detektiv, danas postoji muzej, koji zauzima četiri sprata. Stan, koji je korišćen za snimanje filmova o Šerloku Holmsu, nalazi se na prvom spratu i opremljen je da izgleda kao u viktorijansko doba i to baš onako kako je opisano u romanima. Nas tri drugarice tu je dočekao glavom i brkovima doktor Votson, sa kojim smo prozborile par reči, ispozirale na fotelji pored kamina i u spavaćoj sobi Šerloka Holmsa, u kojoj takođe ima pregršt interesantnih detalja koji su nam poznati iz romana i filmova.

Zatim smo nastavile na drugi sprat, gde se nalaze spavaća soba doktora Votsona i soba gospođe Hadson. Na trećem spratu su smeštene voštane figure likova iz romana, koji su prikazani u nekim prepoznatljivim filmskim scenama. Postoji i soba na tavanu u kojoj se nalazi toalet, koferi, kutije i razne druge stvari koje su se odlagale na tavanu. U prizemlju je prodavnica gde možete kupiti lulu, lupu, kačket, čajnik, neku od brojnih figurica sa likom Šerloka Holmsa ili neki drugi suvenir koji će vas podsećati na posetu ovom interesantnom muzeju.

Нема коментара:

Постави коментар