Translate

22. 10. 2016.

Kako štedeti u inostranstvu?

Ukoliko putujete u sopstvenoj organizaciji, posebno ako se radi o mestu u kojem do tada niste bili, obavezno se pre dolaska informišite o mogućim načinima transfera sa autobuske, železničke stanice ili aerodroma do hotela ili nekog drugog smeštaja u kom će te boraviti. Po dolasku u inostranstvo često smo umorni i previše uzbuđeni ili nestrpljivi da što pre stignemo do konačnog odredišta, pa ako nismo dobro upoznati sa cenama pojedinih varijanti transfera, može se desiti da platimo mnogo više nego što bi nas to koštalo da smo se dobro informisali. Ako rešite da se prevezete taksijem, unapred se informišite o cenama u tom mestu da ne bi bilo neprijatnih iznenađenja.


Pre nego što odete u inostranstvo raspitajte se o kursu valute zemlje u koju putujete, kao i o menjačnicama i provizijama koje naplaćuju. U nekim zemljama postoje značajne razlike u kursu menjačnica koje se nalaze na samo nekoliko koraka jedna od druge. Ako vas mrzi da preračunavate cene “u glavi” ili da ih stalno unosite u kalkulator, dobro rešenje je da napravite tabelu sa “okruglim” iznosima preračunatim u dinare ili evre. Na taj način ćete imati jasnu predstavu o tome koliko šta košta i to vam svakako može pomoći da smanjite troškove dok ste na putu.

Ako imate kuhinju, vremena i volje da na putu spremate obroke, svakako ćete uštedeti u odnosu na to da se hranite po restoranima. Najbolje je raspitati se gde su locirane prodavnice najjeftinijih lanaca supermarketa i u njima se snabdevati tokom odmora. Opšte poznata taktika našeg naroda je da sa sobom svuda nosi hranu :) i na taj način se naravno najviše uštedi. Ako vam se nijedna od ovih varijanti ne sviđa, informišite se koje restorane najviše posećuje lokalno stanovništvo jer je to uglavnom dobar pokazatelj gde su cene povoljne, a hrana kvalitetna.

Ako volite da obilazite okolinu, jeftinije ćete proći ako sami uplatite izlet preko neke od lokalnih agencija, nego preko turističke agencije sa kojom ste došli u to mesto ili preko hotela u kojem ste smešteni. Naravno, treba izabrati ozbiljnu lokalnu agenciju. Isto važi i za iznajmljivanje automobila. Za pojedine destinacije, posebno u špicu sezone, jeftinije je rezervisati auto unapred preko veb sajta neke od proverenih agencija koje posluju u tom mestu.

Sve lekove, koji vam mogu zatrebati na putu, ponesite sa sobom jer u suprotnom možete doći u situaciju da ih platite nekoliko puta više nego što biste platili kod nas to isto. Ovo je posebno slučaj sa popularnim letovalištima.

Pri kupovini suvenira i ostalih poklončića treba izbegavati najprometnija mesta, kao što je šetalište uz obalu, strogi centar grada i slično. Bolje je potražiti zavučene radnjice u kojima se mogu pronaći ne samo jeftiniji već i originalniji pokloni.

Pametni telefon ili tablet vam takođe može biti izuzetno značajan za štednju novca dok se nalazite u inostranstvu. Više ne morate kupovati brošure, turističke vodiče i mape, a to vam neće doneti samo uštedu u novcu već i u prostoru u torbi :). Na Internetu se može pronaći praktično sve što vam može pomoći za kupovinu, provod i turističke obilaske bilo gde u svetu.

Нема коментара:

Постави коментар