Translate

21. 10. 2016.

Najneobičnije plaže na svetu

Verujem da su u manjini oni koji ne vole more i plaže, ako takvih uopšte ima :). A za sve nas koji plaže obožavamo, o njima maštamo i uvek im se jednako radujemo, evo mog izbora 10 najneobičnijih plaža na svetu!

1. Australijska plaža Hyams, smeštena je 300km južno od Sidneja. Poznata je po najbeljem pesku na svetu, zahvaljujući čemu je ušla u Ginisovu knjigu rekorda! Taj pesak koji više liči na belo brašno ili bebi puder u kombinaciji sa jakim suncem može da zaslepi posetioca, pa je tokom boravka na ovoj plaži obavezno nositi naočare sa visokom UV zaštitom.

2. Plaža prekrivena školjkama, koja je po tome i dobila naziv, Shell Beach, nalazi se na karipskom ostrvu St. Barts. Bogat podvodni svet, jake morske struje i uragani vekovima su na ovu plažu nanosili bezbroj raznobojnih egzotičnih školjki, koje su gotovo sasvim prekrile peščanu obalu.

3. Na havajskom ostrvu Maui nalazi se plaža Kaihalulu na kojoj dominira crvena boja peska i šljunka u kontrastu sa tamno plavom bojom mora. Ova plaža je prilično izolovana i s obzirom da do nje vodi litica, obično se preporučuje adekvatna obuća. Zbog svoje izolovanosti, Kaihalulu je omiljena među nudistima.

4. Havajski dijamant, kako još zovu plažu Papakolea, sasvim sigurno spada među najneobičnije na svetu upravo zbog zelenog peska, kojim je prekrivena, a koji potiče od poludragog kamena hrizolita.

5. Još jedna havajska plaža Punalu’u ističe se po svom crnom pesku nastalom od vulkanske erupcije lave i po kornjačama koje na njoj ležu jaja. Ne samo da je protivzakonito da na primer šaku peska sa ove plaže ponesete kao suvenir, već postoji i lokalna legenda po kojoj će svako ko to uradi biti proklet.

6. Ostrvo Harbour na Bahamima krasi oko pet kilometara ružičaste peščane obale. Ova plaža tu neobičnu boju peska duguje crvenim planktonima i koralima Foraminifere, koji po izumiranju za sobom ostavljaju školjke nežno roze boje.

7. Kalifornijska Pfeiffer plaža, osim što je poznata kao jedina ljubičasta plaža na svetu, takođe je poznata po tome što njen pesak može da menja boje pod kombinovanim uticajem minerala i igre svetlosti i vode. Na taj način se stvara nesvakidašnji efekat duginih boja.

8. Staklena plaža u Kaliforniji zaista je posuta staklenim kamenčićima različitih boja. Zanimljivo je što ovakav svoj izgled može da zahvali tome što je u periodu od 1950. do 1967. godine na tom mestu bila deponija. Većina otpada je odnešena sa plaže ali je Pacifik preostale komade stakla preoblikovao u neobične staklaste formacije koje danas ovu plažu čine jednom od najneobičnijih na svetu.

9. Da na plažama ne uživaju samo ljudi dokazuje plaža u Goi u Indiji, koju ravnopravno dele i turisti i krda krava. Na ovoj plaži sa svetlo braon peskom i palmama koje je okružuju izgleda da se svi lepo slažu.

10. Da bismo uživali u neobičnim i lepim plažama nije uvek neophodno preći pola sveta. Jedna od najneobičnijih i najlepših plaža nalazi se na dva sata leta od Beograda. To je Balos na Kritu, koja se može pohvaliti interesantnim sprudovima i rastinjem, različitim nijansama kristalno čistog mora, kao i belim i roze peskom.

Нема коментара:

Постави коментар