Translate

17. 10. 2016.

Piran


Ako je Portorož slovenačka oaza hedonizma, Piran, koji je samo 3km udaljen od Portoroža, predstavlja centar kulture slovenačke rivijere. Piran važi i za najromantičniji grad na slovenačkom primorju, jer je uspeo da očuva venecijanski šarm. Skoro ceo grad je pod zaštitom države. Uske vijugave ulice, sređeni trgovi, zgrade negovanih fasada i luka koja okružuje stari grad, čine Piran živopisnim spomenikom srednjovekovne Istre.

U Piranu ima mnogo manje hotela nego u Portorožu, ali bilo da ste smešteni u Piranu ili Portorožu, nikako ne smete propustiti šetnju obalom koja povezuje ova dva grada. Posebno je lepo šetati se u letnje predvečerje zbog fantastičnih prizora zalazaka sunca.

Piran se ne može razgledati iz automobila niti iz broda, već peške, korak po korak, ulicu po ulicu. Iako na prvi pogled izgleda da se može brzo obići, ovaj gradić u svakom kutku krije autentičnu istoriju, kulturu i duh koji se mora polako i postepeno upoznavati i doživljavati.

Glavni trg u Piranu - Tartinijev trg, naziv je dobio po čuvenom violinisti Đuzepe Tartiniju, rođenom u ovom gradu, čije je najpoznatije delo „Đavolja sonata“. Centralno mesto na trgu zauzima Tartinijev spomenik, a tu je i hotel koji nosi naziv po ovom umetniku, kao i taverna Tartini smeštena u prizemlju hotela.
 
Na ovom trgu se nalaze polukružno postavljene bele kamene klupe, nekoliko lepih restorana i kafića, crkva Svetog Petra, a objekat koji se po veličini i ornamentima izdvaja, svakako je zgrada gradske opštine, sa reljefom lava koji drži otvorenu knjigu. Tu je i Venecijanska kuća ili Venecijanka, sa upadljivom crvenom fasadom, belim balkonom i prozorima sa belim okvirima neobičnih oblika. Za nju je vezano više legendi. Po jednoj legendi tu kuću je sagradio bogati mletački trgovac svojoj ljubavnici, koja ga je čekala na balkonu da bi videla kad uplovljava u piransku luku. Smatra se da su meštani Pirana bili toliko ljubomorni na ovu ljubav da su na sve načine pokušavali da je osujete, te da je zbog toga na zgradi uklesan natpis „Lassa pur dir“, što znači „Pusti nek' pričaju“. Po jednoj verziji priče, ova ljubav je imala srećan kraj, dok je po drugoj varijanti legende, kraj romanse ostao nerazjašnjen. U svakom slučaju, ostala je Venecijanska kuća koja i dalje krasi Tartinijev trg. Nedaleko od ovog trga nalazi se rodna kuća Đuzepe Tartinija sa muzejskom postavkom na prvom spratu, gde se mogu videti karakteristični detalji iz njegovog života, poput violine, portreta, rukopisa itd.

Ranije glavno upravno i trgovačko sedište Pirana, danas je trg na kojem se odigravaju različite kulturne i umetničke manifestacije. To je Prvomajski trg, u čijem središtu se nalazi kamena cisterna za vodu, koja je izgrađena nakon velike suše u drugoj polovini osamnaestog veka. U Piranu treba izdvojiti vreme i za posetu muzeju pomorstva, kao i za posetu galerijama i akvarijumu. Moja preporuka je galerija Pečarič, koja se nalazi u blizini pomorskog muzeja i luke. Ne sme se propustiti ni poseta nekoj od simpatičnih konoba u kojima se služe specijaliteti od ribe i morskih plodova, kao i opojno istarsko vino.

Piran ima ukupno 26 crkava. Gradom dominira crkva Svetog Jurija, zaštitnika Pirana, koja se uzdiže se iznad grada. Ona je tokom istorije imala važan strateški položaj. Sa tornja ove crkve, koji podseća na zvonik crkve Svetog Marka u Veneciji, pruža se predivan pogled na Piran i okolinu. Odatle se može videti obližnji Trst, kao i Triglav. I kad već pominjem Trst, prilikom boravka u Piranu (i Portorožu), podrazumeva se i poseta Trstu ;).

Нема коментара:

Постави коментар