Translate

29. 11. 2016.

Portorož



Popularno letovalište i najveći turistički centar Slovenije - Portorož, smešten je u Piranskom zalivu, u neposrednoj blizini Italije. U Portorožu sam boravila poslovno i to samo nekoliko dana ali sasvim dovoljno da se dobro upoznam sa turističkom ponudom ovog primorskog grada.
Prvo što upada u oči jeste luksuz! S jedne strane Obale - glavne ulice u Portorožu, koja povezuje Portorož sa Piranom, nižu se luksuzni hoteli, dok su sa druge strane poređani brojni ulickani restorani i kafe-barovi, čije bašte gledaju na plažu. Na putu ka Piranu, Obala se delimično preklapa sa šetalištem koje se pruža neposredno uz more, a na drugom kraju se prostire do naselja Lucija. Duž Obale se može videti mediteransko rastinje, a tu se takođe nalaze sportski tereni, zabavni park za decu i naravno, jahting klub. Iako je veoma jednostavan za snalaženje, neposredno po dolasku u Portorož od najveće pomoći nam je bio turistički i informacioni biro, kao i velika mapa grada sa ucrtanim znamenitostima, koja se nalazi u centralnom delu ulice Obala, u blizini autobuske stanice.                                               
Pored toga što je Portorož jedno lepo mesto na Jadranskom moru, treba znati i da je to jedno papreno skupo mesto, pa u skladu sa tim treba i birati smeštaj, ako idete u sopstvenoj organizaciji. Mi smo boravili u jednom od najjeftinijih hotela - Maestral Residence. Smeštaj nam je bio u brdu do kojeg se od Obale može doći na dva načina. Jedna varijanta je da se od hotela Kempinski Palace, iz ulice u kojoj se nalazi taksi stanica, krene uzbrdo Starom cestom, koja vodi pravo do Maestrala (razdaljina je oko 650m od Obale). Druga varijanta je da se iz Obale skrene pored hotela Riviera, tj. istoimenog kazina ulicom Prečna pot, koja opet izlazi na Staru cestu i odatle na Maestral Residence (ukupno 600m). U oba slučaja put je veoma strm (ova druga varijanta je malo strmija), što može da bude naporno za onoga ko nije navikao na uzbrdicu, ali je dobro za kondiciju, a još bolje je to što se sa terase hotela može uživati u pogledu na more.
       
Turizam u Portorožu najpre je počeo da se razvija zahvaljujući povoljnom geografskom položaju, čistom vazduhu i mogućnostima lečenja slanom vodom i blatom. Kasnije su počeli da niču noćni klubovi i kockarnice, koje poslednjih godina privlače sve veći broj turista. Danas u Portorožu ima sadržaja i za dnevnu relaksaciju, na primer u nekom od lepo opremljenih velnes centara, ali i za uzbudljiv noćni život u nekom od luksuznih kazina.

Osim velnes centara i kazina, turisti u Portorožu najviše posećuju crkvu sv. Marije od Rozarija iz trinaestog veka, po kojoj je i prvobitno naselje dobilo latinsko ime Portus sanctae Mariae de Rosae, a skraćivanjem se došlo do imena Portorose, što je italijanski naziv za Portorož. 

Čest povod za posetu Portorožu su konferencije (što je bio moj slučaj :)), izložbe, sajmovi i slična dešavanja. Konferencija na kojoj sam ja učestvovala okuplja oko pedeset naučnika i inženjera, što je sitnica u odnosu na najveći događaj koji se svake godine organizuje u Portorožu - međunarodni sajam nautike, poznat pod nazivom Internautica, koji privlači više od 400 izlagača i na hiljade posetilaca, kada se mogu videti najsavremenije i najluksuznije jahte jer kao što rekoh na početku, luksuz je ključna reč za Portorož :).

Нема коментара:

Постави коментар