Translate

20. 11. 2016.

Staro selo Sirogojno




Nadomak Zlatibora nalazi se etno selo Sirogojno, koje je prilično komercijalizovano i veoma je pristupačno, ali na svu sreću prirodno okruženje u kojem je smešteno nije narušeno. Posetila sam ga tri puta, ako se dobro sećam: prvi put u detinjstvu, što mi je u veoma maglovitom sećanju, drugi put pri kraju studija i treći put kada sam na Zlatiboru učestvovala na jednoj konferenciji. To je muzej na otvorenom u kojem se u raštrkanim brvnarama može videti kako su nekada naši preci uređivali svoje kuće i okućnice i kojim su se zanatima bavili. Zapravo se može naslutiti kako su ljudi u ovim krajevima živeli u XVIII i XIX veku.

Etno selo se prostire na ukupno 5 hektara zemljišta i u njemu se nalazi oko 50 objekata koji su preneti iz okolnih zlatiborskih sela. Sa postavljanjem zlatiborskih brvnara i njihovom rekonstrukcijom započelo se još 1980. godine, da bi 1992. godine Staro selo u Sirogojnu bilo ustanovljeno kao muzej na otvorenom. U okviru etno sela se nalazi i krčma, gde posetioci mogu probati proizvode iz zlatiborskog kraja, poput sira, kajmaka i pršute, a naravno da služe i rakiju, kao i domaće voćne sokove.

Ovaj muzej je 2012. godine dobio posebno priznanje Evropske Unije u oblasti kulturnog nasleđa, a naredne 2013. godine je proglašen za ustanovu kulture od nacionalnog značaja. Interesantno je da je nacionalno priznanje usledilo tek nakon međunarodnog.



Нема коментара:

Постави коментар