Translate

6. 1. 2017.

Ohridsko jezero



Ohridsko jezero je jedno od najlepših jezera na Balkanu i jedno od najstarijih jezera na svetu, staro više od tri miliona godina. Ima predivne šljunkovite i peščane plaže i kristalno čistu vodu. Preko leta, kada je temperatura vazduha iznad 30 °C, voda je fantastična za kupanje. Dva puta sam boravila na Ohridu, oba puta preko leta i oba puta sam se super provela, kupala se svakog dana i upoznala skoro svaki restoran i kafić u centru Ohrida. Cene hrane, usluga i svega ostalog na Ohridu su manje nego u Beogradu, a provod je odličan i preko dana, a posebno uveče. Zaista sam imala osećaj kao da sam na moru, iako je za mene more neprikosnoveno kada je letovanje u pitanju. Slobodno mogu reći da je letovanje na Ohridskom jezeru jednako dobro, ako ne i bolje nego na nekim drugim morskim destinacijama.

Ohridsko jezero se nalazi na nadmorskoj visini od 695 m i jedno je od najvećih jezera na evropskom kontinentu, dužine preko 30 km, čijem slivu pripada 40 reka, od kojih 23 na albanskoj teritoriji i 17 na teritoriji Makedonije. Interesantno je da je to takođe i jedno od najdubljih jezera u Evropi, sa najvećom dubinom od čak 289 m. Zbog geografskog položaja i geološke starosti Ohridskog jezera, ono se odlikuje karakterističnim ekosistemom, koji je jedinstven po retkim biljnim i životinjskim vrstama koje ga nastanjuju. 

"Možete u Ohridskom jezeru, kao u kakvom krivom ogledalu, da vidite svoje lice, vlažno i nasmejano. A, nad vama će stalno biti sjajno Sunce kao neka ogromna zvezda. Sve ovo traje kratko, kao svaka ljubav, ali se vraća bezbroj puta." reči su kojima je Ivo Andrić opisao Ohridsko jezero. 

Svi znamo čuvenu pesmu o Biljani, koja je belila platno na Ohridskom jezeru, tačnije na mestu koje je poznato kao Biljanini izvori. Za Biljanine izvore vezano je više legendi. Po jednoj je vila Ezerka, koja je vladala jezerom i prevrtala ribarske čamce, a ribe vraćala u jezero, otela lepu Biljanu, unuku deda Čuna. Od suza koje je Biljana tada prolila, nastali su izvori, a deda Čun je zatim napravio veliki kajak i uspeo da pobedi vilu Ezerku. Izvor je dobio ime po Biljani, a po dedi Čunu je nazvan veliki ohridski kajak, koji je po obliku jedinstven u svetu. Druga legenda kaže da je Biljana sa svojim drugaricama prala veš na ovom izvoru i zbog nesrećne ljubavi zaboravila da ga zatvori, pa je od te vode nastalo jezero.

Makedonci su izuzetno talentovani za muziku pa nije čudo što je legenda o Biljani pretočena u stihove. Stekla sam utisak da su takođe veoma komunikativan i duhovit narod. Možda im je i jezik takav da nam se mnoge reči čine izvrnutim u odnosu na srpski, pa samim tim zvuče smešno ali ipak mislim da su i izvorno duhoviti. Zapao mi je za oko natpis na jednoj radnji u Ohridu u kojoj se prodaje crna odeća: „Crna obleka za sekoja prigoda“, što znači - crna odeća za svaku priliku. Rekla bih da je to crni humor na makedonski način :).

Na severoistočnoj obali Ohridskog jezera smešten je grad Ohrid. Okružen visokim planinama i prelepim jezerom, turiste privlači zbog lepote prirode ali i zbog bogatog kulturno-istorijskog nasleđa, zbog čega su Ohrid i Ohridsko jezero 1980. godine uvršćeni u svetsku baštinu UNESCO-a. Ohrid predstavlja jednu od najstarijih naseobina ljudi u Evropi. Pominje se još u trećem veku pre nove ere. Krajem IX veka Ohrid postaje središte širenja hrišćanstva među Slovenima, čemu su najviše doprineli Sveti Ćirilo i Metodije i njihovi učenici: Sveti Naum, prvi slovenski monah i Sveti Kliment, prvi slovenski episkop. I danas se u Ohridu nalazi sedište Ohridske arhiepiskopije. Spomenik Ćirilu i Metodiju podignut je u centru Ohrida, u neposrednoj blizini jezera i luke, odakle polaze brodići koji vode u turistički obilazak jezera i do manastira Sveti Naum. Ova brodska tura omogućava da iz najlepšeg ugla upoznate Ohridsko jezero.

U Ohridu treba posetiti Samuilovu tvrđavu, koja se nalazi iznad jezera, gde je i najstariji deo grada sa najvažnijim crkvenim zdanjima, među kojima je prelepa crkva Svetog Klimenta i Pantelejmona. Odatle se pruža panoramski pogled na grad i jezero. Stari grad, u svojim uskim kaldrmisanim uličicama, krije mnoštvo zanatskih radnji, prodavnica, poslastičarnica i restorana. Ohrid je čuven po biserima, koji se mogu kupiti na raznim mestima u Ohridu ali prave ohridske bisere možete pronaći samo u dve radnje u gradu jer samo dve ohridske porodice poznaju i primenjuju posebnu tehniku izrade ovih bisera. Na koji način se od krljušti ribe plašice, koja se lovi u Ohridskom jezeru, priprema emulzija sa kojom se premazuju materijali, koji se oblikuju u bisere različitih boja i veličina, ostaje tajna poznata samo njima. Pravi biseri uopšte nisu jeftini ali zato su lepi i dugotrajni. Ni ja im nisam odolela, pa sam mami kupila ogrlicu i minđuše od tih pravih bisera.

Ohrid, između ostalog, pamtim po ukusnim jelima, kao što je tavče na gravče, koje se nalazi na menijima svih restorana i prilično je jeftino, kao i po specijalitetu od jegulje koja je kuvana 7,5 sati, čija je i cena u skladu sa tim. U Ohridu zaista ima svega i za svačiji džep.

Нема коментара:

Постави коментар