Translate

3. 3. 2017.

Pariz



Svi žele da bar jednom u životu izbliza vide Ajfelovu kulu i Trijumfalnu kapiju, posete Luvr, prošetaju se Jelisejskim poljima i makar na kratko budu deo grada svetlosti. Ja sam na pariski asfalt prvi put kročila na studentskoj ekskurziji. Iako smo tada imali jednog od najboljih vodiča za Pariz i područje Francuske, ta tri-četiri dana u Parizu izgledali su mi kao uzorak i priprema za neki sledeći, duži boravak u ovom gradu. Taj drugi put se desio šest godina kasnije i tek tada sam na pravi način upoznala Pariz sa svim njegovim vrlinama i po nekom manom.

Pariz se smatra jednim od najromantičnijih gradova na svetu. Što se romantike tiče, ukusi su različiti ali da li zbog romantike ili zbog nečeg drugog, činjenično stanje je da je Pariz jedan od najposećenijih gradova na svetu. Odakle krenuti u obilazak takve metropole? Prvi put smo krenuli od Latinske četvrti, koja ima poseban šarm i atmosferu drugačiju od ostalih delova grada. Osim mnogobrojnih barova i restorana, u ovoj četvrti se nalazi čuveni Univerzitet Sorbona, osnovan još u trinaestom veku. Prilikom drugog boravka u Parizu, obilazak smo započele šetnjom pored Sene. Bio je prelep majski dan pa smo rešile i da se provozamo brodom po Seni i upoznamo Pariz sa reke. Toliko nam se svidela plovidba da smo je ponovile ali u večernjem terminu, kada je Pariz još blistaviji i romantičniji.

Uz Senu se nalaze mnoge znamenite građevine, među kojima je prelepa katedrala Notr Dam, posvećena bogorodici Mariji. Izgrađena je u gotičkom stilu i sa svojih 36 m visine izgleda zaista impozantno. Unutrašnjost crkve je jednako impresivna. Najviše su mi se svideli veličanstveni vitraži. Najpoznatije književno delo posvećeno ovoj katedrali, koje je ekranizovano, je Zvonar Bogorodičine crkve, Viktora Igoa, koji je bio fasciniran Notr Damom. 

Na desnoj obali Sene, nalazi se najposećeniji muzej na svetu, čuveni Luvr. U njemu se krije čitavo bogatstvo, od praistorijskih eksponata do najvrednijih umetničkih dela vrhunskih stvaralaca iz relativno novije istorije, tj. do devetnaestog veka. Naravno, najveća gužva je kod Mona Lize. I ja sam, kao verovatno svi koji je prvi put vide, bila iznenađena veličinom originalne Mona Lize. Iako je Luvr fascinantan, moram priznati sa je meni zanimljiviji od Luvra bio Muzej savremene umetnosti - Centar Žorž Pompidu, u čijoj se neposrednoj blizini nalazi Kulturni centar Srbije. Kod muzeja u Parizu posebno mi se sviđa što nigde nema zabrane fotografisanja :).

Centralna ulica u Parizu, Jelisejska polja ili u originalu Champs Elysees jedna je od najpoznatijih ulica na svetu. Na drugom je mestu po ceni kvadratnog metra lokala koji se tu nalaze. Najskuplji je kvadratni metar u njujorškoj Petoj aveniji, pa onda u Jelisejskim poljima. Jeliseljska polja povezuju trgove Šarl de Gol, na kojem se nalazi čuvena Trijumfalna kapija i Konkord, koji je jedan od najvećih trgova na svetu, a takođe je trg sa verovatno najkrvavijom istorijom jer je na tom mestu od 1793. do 1795. godine postojala giljotina i tu je pogubljeno preko 1000 ljudi, uključujući Luja XVI i Mariju Antoanetu. Od 1836. godine na trgu Konkord postoji obelisk iz Luksora, poklon egipatskog sultana.

Trijumfalna kapija je slavoluk koji je podignut kao spomen borcima za Francusku, pre svega ratnicima iz Napoleonovih ratova. Tu se nalazi i Spomenik neznanom junaku iz Prvog svetskog rata. Trijumfalna kapija u Parizu, sa visinom od 51 m i širinom od 45 m, druga je po veličini trijumfalna kapija na svetu. Ipak, ona izgleda tako majušno sa vrha Ajfelove kule, odakle se pruža jedan od najboljih panoramskih pogleda na Pariz. Možda još bolja panorama grada, odakle se vide i Trijumfalna kapija i Ajfelova kula, može se doživeti sa tornja Monparnas, koji se nalazi u istoimenoj četvrti.

Na najvišem delu Pariza nalazi se čuvena boemska četvrt, Monmartr, koju su obeležili slavni umetnici, kao što su Tuluz Lotrek, Renoar, Pikaso, Van Gog, Matis i mnogi drugi. Na Monmartru se i danas može osetiti umetnički duh starog Pariza, u njegovim kafanama, uskim ulicama i trgovima, gde se okupljaju brojni umetnici, među kojima je najviše slikara. Tu se nalazi i prelepa crkva Sakr Ker, kao i groblje na kojem su sahranjene mnoge poznate ličnosti. Ja, između ostalog, Monmartr pamtim po najskupljoj vodi koju sam pila u jednom baru na ovom brdašcu.

Nedaleko od Monmartra, u delu grada koji se naziva Pigal, nalazi se najpoznatiji kabare na svetu, Mulen Ruž, koji se izdvaja po crvenoj fasadi i vetrenjači na krovu. U blizini Mulen Ruža postoje mnogobrojni seks šopovi i noćni klubovi. Za neke se romantika krije u Pigalu, a za druge u nekom od pariskih parkova. Jedan od najromantičnijih i najlepših parkova u Parizu je Luksemburški park, izgrađen oko istoimene palate. Ovaj park krase jezerce, fontane i brojne skulpture istaknutih istorijskih ličnosti.

Najveći poslovni distrikt u Parizu je Defans sa mnoštvom savremenih višespratnica. U gradu sa toliko istorijskih spomenika, neobično je naći se u četvrti koja "vrišti" od savremene arhitekture.

Iako Pariz ima i svoje drugo lice jer nisu baš sve ulice besprekorno čiste, čak ni one u centru grada i veliki je broj beskućnika, a u poslednje vreme se pojavio i problem bezbednosti, koji je ustvari zajednički za većinu metropola, ja ću Pariz uvek pamtiti samo po lepim stvarima, a toga u Parizu ima u izobilju. Osim spektakularnih atrakcija, za mene je nezaboravan miris i ukus najlepših kroasana na svetu i vrhunskih francuskih vina.

Нема коментара:

Постави коментар