Translate

26. 4. 2017.

Banja Koviljača


Jedna od naših najlekovitijih banja smeštena je između reke Drine i planine Gučevo, u blizini Loznice. Banja Koviljača, poznata i kao Podrinjska lepotica, raspolaže izvorima sumporovite vode i lekovitim blatom, zbog čega je pogodna za lečenje različitih oboljenja, a povoljni klimatski uslovi i brojni kulturno- istorijski spomenici u njenoj okolini doprinose razvoju turizma u ovoj banji.

Prvi pisani izvori o lekovitosti vode na području Banje Koviljače potiču iz 1533. godine, a blagotvorna dejstva banjske vode bila su poznata još u vreme Ilira i starih Rimljana. U drugoj polovini devetnaestog veka počinje razvoj ovog savremenog lečilišta. 1858. godine je u Banji Koviljači izgrađena prva zgrada za smeštaj gostiju, koja je raspolagala sa deset soba, a već 1867. godine Banja Koviljača je stavljena pod zaštitu države. U njoj je do Drugog svetskog rata izgrađeno nekoliko značajnih objekata, među kojima su sumporno kupatilo, koje je 1908. godine izgradio kralj Petar I Karađorđević pored kraljevske rezidencije, zatim druge vile i hoteli, smešteni u prelepo uređenom banjskom parku, koji je nastao po ugledu na zapadnoevropske parkove. 

Banjski park je danas simbol Banje Koviljače sa svojom velikom fontanom i različitim vrstama drveća i cveća. Posebno je lep u proleće kada sve zazeleni i procveta. Prostire se na 40 ha i po veličini je drugi park u Srbiji. Jedan od najznačajnihih objekata u Banjskom parku je Kursalon, koji je najpoznatiji po tome što je u njemu otvorena prva kockarnica na Balkanu. Tu je održan i prvi izbor za mis Jugoslavije, a u njemu je takođe Emir Kusturica snimao deo filma “Otac na službenom putu”. Iznad parka je gusta šuma, koja je idealna za pešačenje i „prikupljanje“ čistog vazduha.

Turističkoj atraktivnosti Banje Koviljače poslednjih godina značajno doprinosi i izletište i sportsko-rekreativni kompleks Sunčana reka, koja se nalazi uz reku Drinu, nedaleko od centra banje.

Нема коментара:

Постави коментар