Translate

9. 4. 2017.

Budimpešta


Spoj brežuljaka i ravnice, starog i novog, Budima i Pešte, Budimpešta je postala velegrad, koji je sve interesantniji turistima iz celog sveta, a tako je blizu nas. Prvi put sam bila u Budimpešti kao radoznala klinka. Tada sam bila željna svega što je nepoznato i novo i Budimpeštom sam bila iskreno impresionirana. Najviše mi se svideo Parlament, posebno enterijer, a najlepši trenuci prilikom prvog boravka u Budimpešti vezuju me za večernje krstarenje Dunavom. Kasnije sam ponovila krstarenje u dnevnoj varijanti. Svakako je to nešto što u Budimpešti treba doživeti.

Sa reke je i danju i noću najupečatljivija zgrada mađarskog Parlamenta, koja je smeštena na levoj obali Dunava i predstavlja najprepoznatljiviji simbol ne samo Budimpešte već i cele Mađarske. To je i jedna od najlepših građevina u Evropi. Unutar Parlamenta dominira zlato jer je u njega uloženo čak 40 kilograma zlata od 22 i 23 karata. Jedan od najznačajnijih i najvrednijih predmeta u Parlamentu je kruna mađarskih kraljeva. Zgrada mađarskog Parlamenta je po veličini druga građevina tog tipa u Evropi (najveći parlament je u Bukureštu). Jedna od najimpozantnijih građevina u Budimpešti je i sinagoga, koja je druga najveća sinagoga u svetu (prva po veličini se nalazi, naravno, u Jerusalimu).

Pri prvoj poseti Budimpešte, upoznavanje grada smo započeli od Pešte, koja je smeštena na levoj obali Dunava, i to obilaskom Trga heroja, gde se nalazi spomenik izgrađen 1896. godine, povodom hiljadite godišnjice naseljavanja Mađara na ovim prostorima i nastanka mađarske države. Iza ovog spomenika se nalazi gradski park u kojem su smešteni zoo vrt, Sečenjijeva banja i koncertna dvorana Petefi. Od Trga heroja ka centru grada počinje široki Andrašev bulevar, gde se nalazi ambasada Republike Srbije. Ispod Andraševog bulevara saobraća linija prvog budimpeštanskog metroa - žuta linija. Budimpeštanski metro je jedan od najstarijih na svetu, a to je i prvi metro kojim sam se ja vozila, samo što tada nisam znala da ima toliko dugu tradiciju :). U Pešti se ne sme zaobići ni Ulica Vaci, koja predstavlja glavnu pešačku i šoping zonu u Budimpešti.

Brdoviti Budim je stari deo grada na desnoj obali Dunava. Budim je sušta suprotnost Pešti ne samo po prirodnim karakteristikama već i po arhitekturi. Do 1873. godine to su bili različiti gradovi, koji su se spojili u jedan grad, koji danas ima skoro dva miliona stanovnika. Najznačajnije građevine u Budimu su Budimski kraljevski dvorac sa Istorijskim muzejem Budimpešte, Nacionalnom galerijom Mađarske i Sečenjijevom nacionalnom bibliotekom, a tu je i veličanstvena Matijina crkva, kao i Ribarska tvrđava, čijih sedam kula simbolizuje sedam plemena od kojih su nastali Mađari.

Ne znam da li je slučajnost ili ne, ali Budim i Peštu povezuje sedam mostova, od kojih je najlepši Lančani most sa upečatljivim figurama lavova na ulazu na most sa strane Pešte. Ovaj most je polovinom XIX veka izgradio grof Ištvan Sečenji. Sa budimske strane, neposredno pored Lančanog mosta nalazi se spomenik „Nulti kilometar“, koji označava tačku od koje se mere sva rastojanja u Mađarskoj. U neposrednoj blizini mosta Margit smešteno je istoimeno ostrvo, koje je veoma popularno među stanovnicima Budimpešte, pre svega za rekreaciju i izlete. Najveličanstveniji pogled na budimpeštanske mostove na Dunavu pruža se sa brda Gelert, na čijem vrhu se nalazi Statua slobode.

Kada je reč o Budimpešti ne sme se izostaviti da je Budimpešta jedinstvena po svom prirodnom bogatstvu jer je to jedini glavni grad u svetu na čijoj teritoriji se nalaze termalni izvori. Ima čak 125 termalnih izvora, od kojih neki imaju lekovita dejstva.

Нема коментара:

Постави коментар