Translate

1. 4. 2017.

Opatija


Mnogo puta sam čula da je Istra nešto posebno ali ništa ja ne verujem dok se ne uverim lično :). Bila sam dete kada se raspala Jugoslavija i kada su se izdešavale sve strahote ratova, a zatim i dugo posle toga, put me je samo u nekoliko navrata vodio kroz Hrvatsku, ali ne i u Hrvatsku. Tako sam u većini evropskih zemalja bila pre nego što sam prvi put boravila u Hrvatskoj. Poslovna poseta Opatiji krajem maja 2011. godine, bio je moj prvi boravak u Hrvatskoj.

Prelepa obala i šetalište, besprekorno sređeni parkovi, otmeni hoteli i prijatni ljudi - to je ukratko moj utisak o Opatiji. Osim toga, Opatija ima bogato kulturno-istorijsko nasleđe, o čemu govore prefinjene građevine različitih arhitektonskih stilova i interesantne skulpture.

Začeci turizma u Istri vezuju se za Opatiju i imućnog trgovca iz Rijeke, Ignacia Scarpu, koji je 1844. godine u želji da pobegne iz grada, odmor potražio u susednoj Opatiji, gde je izgradio letnjikovac. Taj letnjikovac je danas čuvena vila Angiolina, koja naziv nosi po njegovoj supruzi. U ovoj vili sada se nalazi Hrvatski muzej turizma, a okolo je predivan park. Prvi hotel izgrađen na jadranskoj obali je hotel Kvarner u Opatiji, koji je nastao 1884. godine. Već sledeće godine izgrađen je drugi hotel – hotel Imperial. Oba hotela krasi prelepa arhitektura i luksuzan enterijer.

Najstarija građevina u Opatiji je crkva Svetog Jakova, za koju se vezuje nastanak i naziv grada Opatije. U neposrednoj blizini crkve Svetog Jakova, u opatijskom parku nalazi se prelepa fontana sa figurama mitoloških likova Heliosa – personifikacije Sunca i njegove sestre Selene – personifikacije Meseca.

Simbol Opatije i najprepoznatljiviji pejzaž sa razglednica iz ovog mesta je statua devojke sa galebom, koja stoji na steni i odoleva talasima, a ujedno privlači najveću pažnju znatiželjnih turista. Uvek je gužva u blizini ove statue jer svi žele da je fotografišu. Na ovom mestu se ranije nalazila skulptura Madone del Mare, koju je postavila porodica tragično nastradalog grofa Artura Keselstadta, nakon što je on 1891. godine izgubio život u oluji ispred Opatije. Pošto je skulptura Madone del Mare doživela značajna oštećenja, ona je restaurirana i danas se može videti u Vili Angiolina, a njena pozlaćena replika se nalazi pored crkve Svetog Jakova. Današnja skulptura devojke sa galebom, koja je poznata i kao Opatijska nimfa, postavljena je 1956. godine. Model po kojoj je nastala ova statuta bila je gospođa Jelena Jendrašić iz Crikvenice, komšinica autora skulpture, vajara Zvonka Cara. Njen identitet je čak 55 godina skrivan od javnosti, sve dok gospođa Jelena nije razrešila misteriju. U prvoj verziji skulpture galeb je u kljunu nosio ribu, ali je riba kasnije nestala ili u nekoj oluji ili zbog vandala. Jednom prilikom je grupa vandala skinula i galeba, koji je na sreću brzo vraćen. Nadam se da će devojka sa galebom još dugo ponosno stajati na opatijskoj obali, na radost građana Opatije i njenih turista.
 
Ipak, najlepši utisak od svega u Opatiji na mene je ostavilo dugačko šetalište duž obale, uz koje se nalaze luksuzne vile sa sređenim baštama i hoteli, a s druge strane su stene i uvalice sa kristalno čistim morem. Najviše mi se svidela plažica za pse sa najfinijim šljunkom, koja je veoma čista i lepo uređena. U blizini Opatije nalaze se naselja Ičići i Lovran, a par kilometara dalje je Medveja sa prelepom plažom.

Нема коментара:

Постави коментар