Translate

16. 5. 2017.

Beč


Opšte poznato je da ga ceo svet zove Wien ili Vienna, a mi Beč. Manje je poznato da taj naziv potiče od naših severnih suseda Mađara koji prestonicu Austrije zovu Becs.

Beč je poznat kao svetska prestonica muzike. U njemu su stvarali najpoznatiji kompozitori u svetu, kao što su Mocart, Betoven, Šubert, Hajdn, Štraus i drugi. Beč vekovima predano neguje tradiciju klasične muzike, pa je i dalje ostao neprevaziđen na tom polju. Zato ne čudi što je među brojnim atrakcijama ovog grada jedna od najposećenijih Bečka opera.

Bečka opera, kao i ostala najznačajnija zdanja u Beču, poput Prirodnjačkog muzeja, Muzeja istorije umetnosti, Univerziteta, Gradske skupštine, Parlamenta i drugih, nalaze se u istorijskom centru Beča, koji je zaokružen ulicom primerenog naziva - Ring. Tu su smešteni i raskošni parkovi, od kojih je verovatno najpopularniji Stadtpark, koji se prostire na 65.000 kvadratnih metara. U ovom parku među brojnim statuama umetnika, izdvaja se impresivni kip Johana Štrausa. Poseban ugođaj u ovom parku su poznate melodije klasične muzike koje upotpunjuju doživljaj Beča. U Beču na svakog stanovnika dođe čak 120 kvadratnih metara zelenila, čime se ovaj grad svrstava među najzelenije u Evropi. Parkovi su najlepši naravno u proleće ali Beč je i zimi veličanstven i lep, posebno u vreme novogodišnjih praznika kada je ceo grad okićen i veseo.

Jedan od simbola Beča je čuveni ogromni pokretni točak, koji je postao sinonim za park Prater, nekadašnje carsko lovište. Odatle se sa skoro 65 metara visine pruža prelep pogled na Beč. Svakako najslađe asocijacije na Beč su mocart kugle i saher torte, kojih ima u izobilju po bečkim poslastičarnicama i prodavnicama. Kad vam ponestane inspiracije za izbor suvenira, sa mocart kuglama nema promašaja :).

U Beču se nalaze i velelepni dvorci, od kojih su najpoznatiji Šenbrun i Belvedere. Njih ne krase samo raskošne odaje već i prelepo uređeni vrtovi. Ove palate su veoma posećene tokom cele godine, pa je oko njih skoro uvek velika gužva.

Osim palata, crkava, pozorišta, opere i drugih kulturnih zdanja, Beč se može pohvaliti i dugom kafanskom tradicijom. Prva kafana u Beču otvorena je 1683. godine. Interesantno je da je prvu bečku kafanu otvorio „naše gore list“ Somborac Franjo Đuro Kolčić, kao i da je ženama u Beču do 1856. godine bilo zabranjeno da uđu u kafanu.

Pored činjenice da u Beču ima pregršt interesantnih atrakcija, lokacija austrijske prestonice, na lepom plavom Dunavu, takođe privlači mnogobrojne turiste. Iz Beča se do Alpa stiže za sat vremena vožnje, koliko ima i do Bratislave.

Нема коментара:

Постави коментар