Translate

29. 5. 2017.

Skijatos


Najpopularniji od ostrva Sporada i najbliži kopnenom delu Grčke, Skijatos svakog leta obiđe više stotina hiljada turista. Duž 44 km obale ovog ostrva nalazi se čak 66 plaža, među kojima ubedljivu većinu čine peščane plaže. Zbog svega toga, Skijatos je već dugi niz godina veoma popularan među turistima zapadne i severne Evrope, a poslednjih godina ga posećuje i sve veći broj Srba. Meni se čak čini da naši turisti dominiraju ostrvom jer praktično nije bilo mesta gde nismo čuli srpski, šta više, sreli smo sasvim neočekivano i neke poznanike koji su takođe u to vreme (kraj avgusta, početak septembra prošle godine) letovali na Skijatosu.

Naj naj plaža po različitim kriterijumima – prirodnoj lepoti okruženja u kojem se nalazi, čistoći vode, prefinjenosti peska, sadržajima na plaži i raznim drugim detaljima, svakako je čuvena plaža Kukunaries. Toliko prirodnog hlada nisam imala prilike da vidim ni na jednoj drugoj plaži, ne samo u Grčkoj, već i šire. Zbog svega toga ne čudi što Kukunaries važi za jednu od najlepših plaža u Evropi. U ponudi naših turističkih agencija ima veoma malo smeštajnih objekata u blizini Kukunariesa ali vredi se potruditi i pronaći smeštaj baš u blizini ove plaže. Iza plaže se nalazi jezero okruženo borovom šumom i ceo taj deo je pod zaštitom države kao prirodni rezervat. Zbog toga je i ograničena gradnja u okolini plaže, pa se tek sa druge strane ulice, iza šume i jezera nalaze apartmani i hoteli.

Mi smo bili smešteni u prvom redu iza šume i jezera, u aparthotelu Lake, na oko 400m od plaže. Već prve večeri, nakon što smo sleteli i smestili se u sobu, na plaži su nas čekali labudovi koji su se ponosno brčkali u moru. U okruženju se mogu videti i razne druge životinje, poput pataka, koza, zečeva, konja itd. Na žalost, neizostavni su komarci i ose.

U okolini Kukunariesa nalazi se nekoliko plaža vrednih pažnje. Najbliža je Xenia beach koja se nastavlja na Kukunaries. Nedaleko je Banana beach, do koje se stiže za par minuta hoda jednom prilično strmom uzbrdicom. Tu se ustvari nalaze dve plaže, jedna pored druge, od kojih je manja rezervisana za nudiste. Osim toga, Banana beach je poznata po žurkama koje se uveče dešavaju upravo na toj plaži. Agia Eleni je smeštena severozapadno od Kukunariesa, na udaljenosti od svega par stotina metara. Veoma je popularna među našim turistima i Grcima. Severno od Agia Eleni nalazi se uvala Krifi Ammos koja izgleda veoma zanimljivo s brda ali se nismo spuštali na samu plažu jer nam je delovala nepristupačno.

Severno od Kukunariesa, na suprotnoj strani ostrva, nalaze se tri prelepe plaže: Mandraki, Elias i Agistros. Do najzapadnije od ove tri plaže, Mandraki, stigli smo za oko pola sata hoda.  Sam put do plaže je interesantan, prolazi se kroz borovu šumu, proplanke i brdašca. Na retkim mestima se vidi po neki objekat jer je praktično sve na obali. Mandraki je prelepa plaža prekrivena zlatastim peskom. Elias beach je čini mi se još lepša plaža (mada je teško proceniti) sa veoma interesantnim beach barom koji se nalazi iznad plaže, ukrašenim mnoštvom mediteranskih motiva.

Do plaže Agistros se može doći direktno sa Mandrakija, preko prilično oštrih i visokih stena ali je nama tu ponestalo hrabrosti i odlučili smo se za dosta dalji put. Možda se i vredi četvoronoške pentrati uz te stene s obzirom da nam je trebalo prilično vremena da stignemo do Agistrosa i to po najjačem suncu, negde u vreme ručka. Ova plaža je interesantna za videti, mada su prethodne dve lepše za kupanje. Pošto nas je stigao umor, a uz umor i glad, okrepili smo se u taverni na Agistrosu. Cene su bar duplo jače nego na npr. Kukunariesu, a porcije duplo manje... pa je u tom slučaju pametnija varijanta poneti neku klopu sa sobom kada se planira poseta ovoj plaži.

Najposećenije i najpristupačnije plaže nalaze se na južnoj obali Skijatosa. Skoro sve su peščane i bogate različitim turističkim sadržajima. Dobro su zaklonjene od severnog vetra meltemi i do svih vodi asfaltiran put. Izuzimajući Kukunaries, većina plaža na južnoj obali liče jedna na drugu.

Među turistima koji su smešteni u glavnom gradu Skijatosu, veoma je popularna plaža Megali Ammos, koja se nalazi na pešačkoj udaljenosti od grada Skijatosa. Plaža je uska, peščano-šljunkovita i na njoj je tokom leta velika gužva, posebno u popodnevnim časovima. Po mom mišljenju, to je jedna od lošijih plaža na ostrvu. Plaža Vassilias je po izgledu slična Megali Ammos, osim što ima ekstremno strm prilaz pa zbog toga na njoj skoro nikad nema gužve. Poslednjih godina je sve popularnija plaža Vromolimnos, kako među porodicama sa malom decom zbog plitke i čiste vode, tako i među mladima zahvaljujući dobro opremljenom velikom baru smeštenom na ovoj plaži u kojem se tokom celog dana puštaju popularni svetski hitovi. Za one koji ne vole plićake idealna je plaža Aghia Paraskevi, poznata i kao Platanias, u čijoj se blizini nalazi potok, što celom području daje poseban šarm. Među plažama na južnoj strani ostrva jedna od lepših je plaža Troulos, koja se osim nekoliko taverni, može pohvaliti i velikim prirodnim hladom, idealnim za popodnevnu dremku, što je moj suprug fino iskoristio... nije video mnogo od plaže ali se zato na njoj baš lepo odmorio :). U okolini Troulosa poslednjih godina niče sve više smeštaja različitog tipa, što govori o porastu popularnosti ove plaže među turistima.

Skijatos je toliko malo ostrvo da iznajmljivanje automobila na više od dva dana nema nekog smisla. Posebna priča je što na severu gotovo da nema asfaltnih puteva, pa je zbog toga najbolje iznajmiti ili džip ili skuter. Mi smo iznajmili manji auto koji nije prilagođen za vožnju po makadamu, pa nam je i dva dana vožnje bilo mnogo. Praktično nismo imali gde više da idemo! Ipak, automobil nam je poslužio da dođemo do nekih simpatičnih plaža koje ne bismo videli na drugi način. Jedna od njih je plaža Aselinos, koja je smeštena na severozapadnom delu ostrva. Plaža je prostrana, peščana, kristalno čiste vode i za razliku od većine plaža na jugu, na njoj uopšte nema gužve. Aselinos bih sasvim sigurno svrstala u top pet plaža na Skijatosu. Nedaleko se nalazi manja verzija ove plaže, koja se baš tako i zove - Small Aselinos.

Obišli smo i plažu Xanemos, smeštenu odmah iza aerodromske piste. Ideja nam je bila da snimimo koji aviončić izbliza ali smo se prilično razočarali jer smo mnogo bolje snimke aviona zabeležili iz grada Skijatosa, a i sama plaža je izložena je prilično jakom vetru, pa je to pokvarilo celokupan utisak. Za Xanemos na mnogim turističkim vodičima po Internetu piše da je nudistička plaža, mada je kada sam to pomenula našem vodiču na Skijatosu, on to oštro negirao. Mi zaista nismo videli nudiste na Xanemosu ali u to kratko vreme naše posete ovoj plaži na njoj nije ni bilo nikoga, tako da je ta informacija ostala neproverena...

Najviše fotografisana plaža na ostrvu je Lalaria sa atraktivnom šupljom stenom i besprekorno čistom vodom. Do nje se može doći samo morskim putem. Posuta je kamenjem za koje kažu da je jedinstveno i prepoznatljivo, posebno grčkim carinicima koji naplaćuju visoke kazne u slučaju da među prtljagom pronađu neki kamenčić sa Lalarije. Moj lični utisak je da ni kamenje a ni sama plaža nisu ništa spektakularno. 

I za ljubitelje planinarenja na Skijatosu ima interesantnih maršuta. Jedna od mogućih pešačkih trasa je poseta tvrđavi Kastro, najvećem srednjevekovnom gradu na Skijatosu koji datira iz 14. veka. Izgrađen je na steni iznad simpatične uvale i do njega se može doći samo peške. Iz grada Skijatosa se stiže za oko tri sata hoda, a elegantnija varijanta je prilaz s mora i u tom slučaju se od plaže, smeštene u podnožju tvrđave, do Kastra stiže za dvadesetak minuta. Pravi izazov je i plaža Megas Gialos, koja ima prilično strm i nepristupačan prilaz ali je pogled s brda na tu plažu fantastičan, a na plaži su nas dočekali fenomenalni talasi. 

Noćni život na ostrvu skoncentrisan je u glavnom gradu Skijatosu koji obiluje tavernama, barovima i noćnim klubovima, načičkanim duž uskih uličica. To je pravi mediteranski gradić u belo-plavom ruhu sa prelepim šetalištem i lukom. Tokom letnje sezone svuda u gradu je neprekidna gužva i mogu se čuti različiti jezici, a jedan od najčešćih je srpski :).

Нема коментара:

Постави коментар