Translate

6. 6. 2017.

Gozo


Gozo je drugo po veličini od ukupno tri naseljena ostrva u Malteškom arhipelagu. Nalazi se severozapadno od Malte, odakle se do Goza stiže trajektom, koji saobraća od mesta Ċirkewwa do luke Mgarr. Tu vožnju trajektom, koja traje manje od pola sata, možete iskoristiti za kupovinu suvenira ili turističkih brošura, a možete i samo da razgledate okolinu uz neko osvežavajuće piće. Ovo drugo je bio moj slučaj :).

Na putu za Gozo prolazi se pored ostrvca Comino, koje broji čitava četiri stanovnika :). Podrazumeva se da ne računamo turiste :). Na ovom stenovitom ostrvu nekada su se skrivali gusari, zatim je ono služilo za lov, a kasnije kao zatvor. Danas Comino predstavlja rezervat prirode poznat pre svega po brojnim vrstama ptica. Ovim ostrvcem dominira toranj svete Marije, a osim ove građevine, tu su i crkva, policijska stanica i čak jedan hotel :).

Za obilazak Goza smo koristili javni autobuski prevoz, koji sasvim dobro funkcioniše na celom ostrvu, slično kao i na Malti. To u slučaju Goza i nije teško izvesti s obzirom da ovo ostrvo ima skoro tri puta manju površinu od susedne Malte. Gozo se razlikuje od Malte i po tome što je ruralniji i siromašniji. To je i dosta zelenije ostrvo na kojem se prepliću brda i doline. Ima svega četrnaest mesta, od kojih su većina sela. U njima sve izgleda toliko mirno da odaju utisak kao da je vreme stalo. U centru svakog mesta nalazi se crkva, a okolo su kuće od žućkastog kamena. Kao i svi Maltežani, stanovnici Goza su veoma srdačni i gostoljubivi, a najviše se bave poljoprivredom, zanatstvom, ribolovom i naravno, turizmom.

Najveće i najživahnije mesto na ostrvu je Victoria - glavni grad Goza, smešten na brdu u centru ostrva. Ovim gradom dominira palata Citadel Victoria, izgrađena u periodu između 1599. i 1603. godine. Dobar deo ovog utvrđenja čine arheološke iskopine koje se konstantno obnavljaju. Bogato kulturno-istorijsko nasleđe Goza može se videti u Arheološkom muzeju, smeštenom u zgradi Casa Bondi koja potiče iz sedamnaestog veka. U okviru Citadele se nalaze još Etnološki muzej i Muzej prirodnih nauka, kao i ostaci starog zatvora. U blizini je St. George's Basilica, a tu su i druge građevine od istorijskog značaja.

Jedna od najposećenijih atrakcija na Gozu, a i šire, svakako je bio Azurni prozor, koji se nalazio nedaleko od mesta Dwejra, na jugozapadnom delu ostrva. Ovaj prozor mene je više podsećao na velika otvorena vrata u steni u sred mora. Imala sam priliku da ga vidim samo jednom po lepom februarskom danu kada smo uspeli da stignemo gotovo do samog prozora sa njegove donje strane. Zatim smo se popeli na stene iznad prozora da bismo uhvatili različite perspektive ovog nesvakidašnjeg mesta. More je tog dana bilo prilično mirno, mada su nam rekli da je prizor još interesantniji kada su veliki talasi. Tada nisam ni slutila da ti jaki talasi mogu biti pogubni za ovu atrakciju. U svakom slučaju to je bio impozantan prizor i velika je šteta što je potpuno uništen u jakoj oluji koja je zadesila Gozo 8. marta ove godine. Sada ostaje uspomena na Azurni prozor na slikama i u filmovima, gde je ovekovečen.

Gozo je poznat i po predmetima od stakla i keramike. Neke izuzetno lepe primerke videla sam u prodavnici koja se nalazi u neposrednoj blizini Azurnog prozora. Od 2013. godine na Gozu se održava festival keramike na kome učestvuju domaći i strani umetnici. Ovaj festival se održava krajem jula, odnosno početkom avgusta u mestu Xlendi.



Нема коментара:

Постави коментар