Translate

9. 7. 2017.

Nesebar





Tradicionalno jedan od najvećih trgovačkih centara, a sada jedno od najpopularnijih bugarskih letovališta, Nesebar predstavlja spoj bogate istorije i modernih hotela i restorana. U skladu sa tim je podeljen na stari i novi Nesebar. Stari Nesebar se nalazi na poluostrvu. Čak i iz daljine izgledao mi je vrlo upečatljivo, a kad sam stala na kaldrmu starog grada, na prvi pogled su me oduševila kamena zdanja.

U Nesebar smo stigli iz Sarafova za oko pola sata vožnje. Najpre smo svratili na prelepu peščanu plažu u novom delu Nesebara. Iako su tada tamni oblaci počeli da se nadvijaju nad plažom, ništa nije moglo da mi pokvari utisak. Crno more ni po tako oblačnom vremenu nije „crno“.

Nastavili smo ka starom delu Nesebara gde smo se parkirali na velikom parkingu u neposrednoj blizini gradskih zidina. Ulaz u stari Nesebar simbolično je obeležen drvenom vetrenjačom. Šetnja kroz ovaj grad-muzej je šetnja kroz vekove. Od 41 crkve, koliko ih je u Nesebaru nekada bilo, danas se u ovom gradu mogu videti ostaci njih dvadesetak, a aktivna je samo jedna, dok su druge pretvorene u muzeje i galerije. Jedna od najstarijih je Bazilika na obali, koja potiče iz petog veka naše ere, a na mene je najjači utisak ostavila crkva Hrista Pantokratora, koja se nalazi u srcu ovog drevnog grada. U njoj danas postoji galerija u kojoj posetioci kroz mape, fotografije i predmete mogu upoznati Nesebar iz perioda od IV do XIX veka. Stari Nesebar je pod zaštitom UNESCO-a od 1983. godine.

U uskim uličicama starog Nesebara osim pregršt istorije, postoje i mnogobrojne radnje sa proizvodima od kože, krzna i drveta, a tu su i heklane stvari i slike sa morskim pejzažima i motivima starog grada. U tim radnjicama prodaju i kozmetiku od čuvene bugarske ruže, a naravno ima i raznoraznih suvenira, među kojima, osim onih klasičnih koji postoje u svakom turističkom mestu, u Nesebaru možete videti grčke mačeve, turske jatagane, ruske petokrake i bugarske šapke. Meni su ipak najupečatljivije bile ogromne drvene štipaljke u raznim bojama. Zanimljivo je da smo u Nesebaru naišli na menjačnice sa povoljnijim kursom u odnosu na Sofiju i Burgas.
 
Tri kilometra severno od Nesebara nalazi se najveći turistički kompleks na bugarskom primorju - Sunčev breg, naselje koje je rekorder po broju hotela na bugarskoj obali. Plaža u Sunčevom bregu je peščana, prostrana i dobro organizovana. Početkom juna još nije vrvelo od turista ali pretpostavljam da je u jeku sezone dosta drugačija situacija.

Sunčev breg nam je bila poslednja stanica na bugarskom primorju u ovoj sezoni. Obilazak ostalih turističkih mesta na Crnom moru ostavljamo za neki drugi put...

Нема коментара:

Постави коментар