Translate

3. 7. 2017.

Sarafovo


Iako od Sofije do Sarafova ima oko 380 km, veoma brzo se stiže jer se celom trasom do Burgasa ide autoputem. Na ulazu u Burgas su nas zatekle sirene koje su se oglasile tačno u podne. U tom trenutku nismo znali o čemu se radi ali smo se zaustavili, kao i većina vozila na putu. Bio je 2. jun, tačno 141 godina od smrti Hrista Boteva. Sirenama se simbolično obeležava datum smrti ovog književnika i revolucionara.

Nakon prestanka sirena, nastavili smo prema Sarafovu, koga nazivaju Beverli Hilsom Burgasa, a ustvari je predgrađe Burgasa, koje ima potencijal da preraste u lepo turističko mesto ali za sada se može primetiti samo potencijal :). Doduše, na TV-u smo odmah po dolasku u Sarafovo imali prilike da gledamo ko zna koju reprizu serije Beverli Hils, pa je možda to ta veza :D

Sarafovo je naselje najbliže aerodromu u Burgasu. Smešteno je na blagom uzvišenju iznad prostrane peščane plaže. Plaža je podeljena na nekoliko deonica i na svakoj postoji beach bar. S obzirom da je bio početak juna i da prava sezona još nije počela, naravno da nije bilo gužve na plaži ali je ipak bilo nekoliko kupača, a nama najbliži bar na plaži radio je punom parom. Plaža je opremljena ležaljkama i suncobranima, a bar pivom, sokovima i drugim osvežavajućim napicima, kao što je i red :). Kad sam spazila palmu u saksiji pored bara, shvatih šta mi to nedostaje u Sarafovu. Zapravo, vegetacija nije mediteranska. Nema palmi i prilaz plaži i njena okolina više liče na okruženje jezera ili reke. Ista je situacija i na drugim mnogo poznatijim plažama na bugarskoj obali. Priroda je takva kakva je ali malo ljudskog truda ne bi škodilo da ceo ambijent lepše izgleda, na primer da se pokosi trava i ne baca smeće unaokolo.

U Sarafovu postoji dobar izbor hotela i restorana, koji iz godine u godinu raste. Lokalne prodavnice su dobro snabdevene, a posebno mi se svidela jedna piljarnica sa veoma lepim i svežim voćem i povrćem. Međutim, iznenadilo me je to što nijedna menjačnica u Sarafovu nije radila. Najbliža menjačnica se nalazi na aerodromu ali je tu kurs ubedljivo najnepovoljniji u poređenju sa svim menjačnicama koje sam videla u Bugarskoj.

Najmoderniji objekat u Sarafovu je luka u kojoj su usidrene brojne jahte. Oko luke postoji lepo uređeno šetalište, koje bi bilo još lepše kada bi se produžilo do kraja plaže. U blizini šetališta sam primetila jedan interesantan detalj. Naime, deo zelenog prostora je ograđen i namenjen isključivo psima sa rekvizitima za njihovu igru i uživanje, što je veoma lep znak pažnje prema kućnim ljubimcima. Uopšte, Sarafovo mi deluje kao dobra opcija za miran porodični odmor, a s obzirom na cene smeštaja, hrane i usluga, prilagođen je svačijem džepu.

Нема коментара:

Постави коментар