Translate

16. 7. 2017.

Skopelos


Pošto nam vožnja helikopterom nije priuštiva opcija, preostalo je da do Skopelosa dođemo brodom jer na ovom ostrvu severnih Sporada nema aerodroma. Pristigli smo sa Skijatosa, koji je od Skopelosa udaljen 7 km. Vožnja brodom je veoma prijatna i s obzirom na blizinu ova dva ostrva i na lepote predela, vrlo brzo prođe, uglavnom u fotografisanju čarobnih pejzaža (bar je u mom slučaju tako :)).

Legenda kaže da je Skopelos otkrio sin boga Dionisa i princeze Arijadne, Stafilos, a prema istorijskim podacima, prvi stanovnici ostrva su bili doseljenici sa Krita u vreme bronzanog doba. Skopelos je nekada bio deo antičke Atine, zatim Rimskog carstva, Vizantije, Mletačke republike i Otomanskog carstva, a u sastavu Grčke je od njene nezavisnosti, tj. od 1830. godine.

Iako je vekovima dominantno zanimanje stanovnika Skopelosa bila poljoprivreda, posebno uzgoj ovaca, uzgajanje badema, vinove loze i maslina, na Skopelosu se danas većina stanovništva preorijentisala na turizam, kao uostalom i na većini grčkih ostrva. A kako i ne bi pored toliko prelepih plaža! Za razliku od Skijatosa, koji je omiljen među turistima zbog peščanih plaža, na Skopelosu preovlađuju šljunkovite plaže, a more krase prelepe nijanse plave boje i kristalno čista voda. Skopelos je i jedno od najzelenijih grčkih ostrva. Dosta je manje posećen od Skijatosa, pa na plažama nema gužve ni u jeku sezone.

Najlepše i najposećenije plaže na Skopelosu nalaze se na njegovoj južnoj i zapadnoj obali, dok u severoistočnom delu Skopelosa postoje manje pristupačne plaže, tačnije mnogo malih stenovitih uvala, od kojih su neke omiljene među nudistima. Skopelos je dosta “divljiji” od Skijatosa, pa za razliku od komercijalizovanog Skijatosa, na ovom ostrvu čak i na nekim od najposećenijih plaža nema suncobrana i ležaljki. Na zapadnom delu ostrva najlepše plaže su šljunkovite: Panormos, Milia, Hovolo, Andrines i Armenopetra, kao i prelepa plaza Kastani, koja je jedna od retkih peščanih plaža na Skopelosu sa interesantnim stenovitim delovima i uvalama, gde se može naći mirno mesto u hladu borova. Na jugu ostrva najpopularnije su plaže Stafilos, Agnontas i Limnonari.

Većina stanovnika ovog ostrva živi u glavnom gradiću Skopelosu, koji je upečatljiv po gusto načičkanim kućama i restoranima. Glavni grad, kao i celo ostrvo stvoreni su za miran porodični odmor, a noćni provod gotovo da ne postoji.

Mene je najviše iznenadio podatak da na Skopelosu ima više od 360 crkava, uključujući i male kapele. Istini za volju, većina crkava ne radi. Najpoznatija crkva se nalazi na severoistočnoj strani ostrva i to je crkva Agios Ioannis, koja je smeštena na steni, a u njenom podnožju se nalazi istoimena plaža. Ova crkva je zbog svog atraktivnog položaja izabrana za snimanje venčanja u mjuziklu Mamma Mia, zahvaljujući kojem je Skopelos stekao svetsku slavu. Ceo mjuzikl je sniman na Skopelosu u leto 2007. godine i to na plažama Panormos, Milia i Kastani. U ovom filmu je učestvovalo mnogo holivudskih zvezda, među kojima su Meril Strip, Pirs Brosnan, Kolin Fert… Iako je sniman pre tačno deset godina, i dalje se na Skopelosu, pa čak i na susednom Skijatosu gotovo svakodnevno tokom letnje sezone mogu čuti melodije iz ovog mjuzikla, koje su ustvari obrade pesama čuvene švedske grupe ABBA.

 

Нема коментара:

Постави коментар