Translate

6. 8. 2017.

Krf



Samo sat vremena leta deli nas od prelepog Krfa, ostrva za koje nas vezuje pre svega istorija o kojoj svedoče brojna dokumenta i spomenici, locirani širom ostrva. Čuvena pesma „Tamo daleko” nastala je upravo na Krfu.

Krf je dobio naziv po nimfi Kerkiri koju je bog mora Posejdon oteo od njenog oca Asopa - boga reka i doveo na Krf. Grci i dalje glavni grad, kao i celo ostrvo nazivaju Kerkira.

Bili smo smešteni u Ipsosu, mestu koje nije baš poznato po fantastičnoj plaži. Plaža u Ipsosu je šljunkovita i nalazi se uz magistralu. Međutim, Ipsos je petnaestak minuta hoda udaljen od Dasije, gde se nalazi veoma lepa peščano-šljunkovita plaža uz koju se nižu prodavnice, hoteli i restorani, među kojima je posebno interesantan “Limun žut” sa raznovrsnim grčkim i srpskim specijalitetima.

Glavna autobuska stanica u gradu Krfu je početna tačka za autobuske linije koje vode do većine turistički atraktivnih mesta na ostrvu. Za razliku od nekih drugih grčkih ostrva, autobuski prevoz na Krfu veoma dobro funkcioniše.

Glavni grad ostrva je veoma interesantan. Istorijski deo grada Krfa, koji je od 2007. godine pod okriljem UNESCO-a, karakterišu uske popločane ulice i stare kamene zgrade u kojima su smeštene brojne suvenirnice, juvelirnice, kafići i restorani. U centru grada se nalazi muzej o stradanju Srba u Prvom svetskom ratu i boravku preživelih Srba na Krfu. To je čuvena Srpska kuća u kojoj su izložene originalne fotografije, dokumenta, uniforme, oružje, zastave i razni drugi predmeti vezani za učešće Srba u Prvom svetskom ratu. Bogatstvo grada Krfa ogleda se i kroz veliki broj crkava, čak 37, od kojih su najpoznatije Crkva Svetog Spiridona, zaštitnika grada i Katedralni hram, koji je posvećen Bogorodici.

Jedan od najlepših delova grada je deo obale na kojoj se nalazi Stara tvrđava, pored koje je smeštena Kraljevska marina. U ovoj tvrđavi su se za vreme Prvog svetskog rata lečila srpska deca, a danas se u okviru Stare tvrđave nalazi Muzička akademija Jonskog univerziteta, kao i anglikanska crkva Svetog Đorđa. Na prostoru Stare tvrđave se često održavaju koncerti i festivali. Stara tvrđava takođe predstavlja jedan od najlepših vidikovaca na Krfu, sa kojeg se vidi stari grad, luka, zaliv i ostrvo Vido. Osim Stare, postoji i Nova tvrđava, koja je smeštena uz Staru luku, preko puta ostrva Vido. U njoj danas postoji izložbeni prostor i tu se odigravaju različite kulturne manifestacije. 

Iz Stare luke na svakih sat vremena polaze brodići do ostrva Vido, na koje su početkom 1916. godine dopremani najteži ranjenici, od kojih su mnogi ostali da zauvek počivaju na ovom ostrvu. Kada na kopnu više nije bilo mesta za sahranjivanje stradalih, posmrtni ostaci spuštani su u morske dubine oko ostrva, pa je taj deo obale poznat kao Plava grobnica, a ostrvo Vido kao ostrvo smrti. U maloj ostrvskoj luci danas se “rame uz rame” vijore srpska i grčka zastava, a nešto dalje je mauzolej-kosturnica. Obilazak ostrva Vido na mene je delovao terapeutski. Doživela sam ga tiho i dostojanstveno utočište. Za razliku od grada Krfa gde sve vrvi od turista, ostrvo Vido nudi mir i tišinu i može se reći da predstavlja oazu mira u okruženju borova.

Severno od grada Krfa nalazi se veoma popularno letovalište, Guvija, u čijoj luci je počelo iskrcavanje srpskih vojnika početkom 1916. godine. O tome govori spomen-ploča sa natpisom na srpskom, grčkom i francuskom jeziku.

Južno od glavnog grada je dvorac Ahileon, koji je služio kao letnjikovac austrijske carice Elizabete. U njemu postoji džinovska statua Ahila, visoka čak 11.5 m i nešto manja statua ovog junaka, prikazanog sa ranom u peti.

Na istočnom delu ostrva najupečatljivije su mi bile plaže i uvale u mestu Kasiopi. Ovo mesto me je oduševilo svojim simpatičnim tavernama i šljunkovitim plažicama sa kristalno bistrom vodom.

Za razliku od istočne obale Krfa, gde je more tokom celog leta toplo i prijatno za kupanje, zapadna strana Krfa je više izložena vetru i tu je voda hladnija. Na zapadnoj obali se nalazi jedno od najposećenijih mesta na Krfu - Paleokastrica. Priroda u ovom letovalištu je prelepa, kao sa razglednice. Njena razuđena obala, kristalno čisto more i skrivene pećine predstavljaju najlepše pejzaže na Krfu. I podvodni svet je veoma bogat, a može se razgledati u žutoj podmornici koja non-stop plovi zalivom. Ovo mesto je takođe poznato po najhladnijoj morskoj vodi na Krfu ali zato je pogled sa brežuljaka iznad plaže za čistu desetku! Tu se nalazi jedan od najpoznatijih manastira na Krfu, identičnog imena kao i letovalište. Nedaleko od obale postoji jedna posebna stena Kolovri, koja po jednoj legendi predstavlja okamenjeni Odisejev brodić, a po drugoj je to brod alžirskog gusara koji je bezuspešno pokušao da opljačka manastir.

Kanali ljubavi se nalaze na severozapadnom delu Krfa, u mestu Sidari, koje samo po sebi nije posebno privlačno ali zahvaljujući neobičnim slojevitim stenama u moru sa uskim prolazima, nazvanim kanalima ljubavi, većina turista koji letuju na Krfu, posete Sidari. Po legendi parovi koji zajedno preplivaju Tunel ljubavi ostaće zajedno do kraja života.

Osim pomenutih plaža, među lepim krfskim plažama izdvajaju se kao posebno lepe: Glifada, Peroulades, Barbati i Mesongi. Na Krfu smo posetili i Akvalend u mestu Agios Ioannis, jedan od najvećih vodenih parkova u Evropi.

Na Krfu se prodaju slični suveniri i proizvodi kao i u drugim delovima Grčke. Ipak, Krf je najpoznatiji po najmanjem agrumu na svetu - kumkvatu, od kojeg se proizvode likeri, džemovi i drugi slatki proizvodi. To je i razlog više da ponovo posetimo Krf.

Нема коментара:

Постави коментар