Translate

23. 10. 2017.

Dvorci Bavarske

Iz Bavarske sam ponela mnogo utisaka. Tu su bajkoviti dvorci, otmeni Minhen, oslikane fasade kuća u podnožju Alpa, pivo... ali moja prva asocijacija na Bavarsku nije ništa od toga već jednostavno samo zelena boja! Bavarska se može podičiti mnoštvom zelenih površina i u gradovima i posebno van njih.

Posle leta preko snegom prekrivenih Alpa, što je takođe svojevrstan doživljaj, stiže se među zelene proplanke, pod uslovom da Bavarsku posetite u proleće ili leto, što je bio moj slučaj :), mada verujem da je lepa i u drugim godišnjim dobima.

Mnoge naše turističke agencije nude aranžmane pod nazivom Dvorci Bavarske. Ako volite da vam neko drugi organizuje put, to je dobra varijanta. Ja lično preferiram putovanja u sopstvenoj režiji, a i u Bavarsku sam išla poslom pa takve organizovane ture nisu dolazile u obzir. Putovala sam avionom do Memingena, a do svih mesta u Bavarskoj stizala sam vozom (nema potrebe da pominjem perfektnu tačnost i odličnu organizaciju železničkog prevoza u Nemačkoj). Pojedinačna karta (Bayern-Ticket) košta 23 evra za celodnevno korišćenje većine javnih prevoznih sredstava u celoj Bavarskoj. Ukoliko putujete u društvu, za svakog dodatnog putnika se plaća po još 5 evra. Idealne su grupe od pet ljudi jer je to maksimalan broj putnika koji se može voziti sa jednom Bayern-Ticket i ta karta košta 43 evra, što se najviše isplati.

Mnogima prva asocijacija na Bavarsku jesu dvorci. S pravom jer se u Bavarskoj nalaze neki od najlepših dvoraca na svetu!
 
Ako odsednete u Minhenu (ovo je opet bio moj slučaj :)), najlakše će vam biti da posetite dvorac Nymphenburg, koji se nalazi nedaleko od centra grada. Verovatno zbog toga što mi je bio najbliži, posetu ovom dvorcu sam ostavila za poslednji dan svog boravka u Minhenu. Izgradnja dvorca Nymphenburg započela je 1664. godine, a skoro dva veka nakon toga je dograđivan. Ovaj dvorac je prvobitno bio poznat kao zamak nimfi, odakle potiče i njegov naziv. Dugi niz godina bio je letnja rezidencija kneževa i kraljeva Bavarske. Danas je to ogroman kompleks i jedan od veoma posećenih dvoraca, za čiji obilazak možete koristiti audio vodič (posebno se plaća). Nymphenburg ne obuhvata samo muzeje sa bogatim kraljevskim kolekcijama, već i lepo sređene vrtove sa jezerima na kojima uživaju labudovi i patke. U muzejima možete videti kolekcije porcelana, bogato opremljene kraljevske sobe, među kojima je i soba u kojoj se rodio čuveni kralj Ludvig II.

Upravo je kralj Ludvig II zaslužan za izgradnju većine veličanstvenih dvoraca kojima se Bavarska danas ponosi i koji privlače milione turista iz celog sveta. U vreme svoje vladavine bio je poznat kao ekscentrik i ludi kralj, a na kraju je nasilno svrgnut s vlasti, a njegova smrt, kao i život ostali su prekriveni velom misterije. Nasuprot tome, danas je veoma cenjen u Bavarskoj zbog velike arhitektonski i umetnički vredne zaostavštine.

Omiljeno prebivalište Ludviga II bio je dvorac Linderhof, koji je izgrađen u rokoko stilu u periodu  između 1870. i 1878. godine. Ovaj dvorac je smešten u blizini gradića Ettal i do njega možete stići kombinacijom voz - autobus. Na mene su najveći utisak u Linderhofu ostavili besprekorno sređeni vrtovi sa jezerom, fontanama, vodoskokom, raskošnim pozlaćenim skulpturama i vidikovcem, kao i priroda kojom je ovaj dvorac okružen. Stotinak metara od palate nalazi se Venerina pećina sa podzemnim jezerom i u to vreme jedinstvenim osvetljenjem u nekoliko boja. Pećina je izgrađena po Ludvigovoj želji, koji je inspiraciju pronalazio u Vagnerovim operama.

Pojedini delovi Bavarske specifični su po tradicionalnoj tehnici oslikavanja fasada kuća, poznatoj pod nazivom Lüftlmalerei. Oberamergau je jedno od mesta u kojem možete videti mnoštvo kuća oslikanih motivima iz bajki, religije ili bavarske tradicije. Ovo mesto je poznato i po dugoj tradiciji duboreza. Tu se nalazi čuvena Bavarska škola duboreza. Osim toga što u Oberamergau u dvorištima privatnih kuća, restorana i crkava možete videti razne detalje urađene u drvetu, koji su uglavnom prožeti verskim motivima, tu se nalazi i mnogo suvenirnica sa najrazličitijim predmetima od drveta.


Mnogima je motiv za dolazak u Bavarsku poseta čuvenom dvorcu Neuschwanstein koji nam je dobro poznat iz filmova Volta Diznija. Čuveni animirani filmovi poput Snežane i sedam patuljaka i Uspavane lepotice za inspiraciju su imali ovaj velelepni dvorac. A sam Neuschwanstein zaista izgleda kao zamak iz bajke! Ovaj dvorac predstavlja najimpozantnije delo Ludviga II. Smešten je u brdu i okružen gustom borovom šumom. Dominira celim krajem, a iz njega se pruža fenomenalan panoramski pogled na obližnje jezero i ceo idiličan predeo. Nastao je kao rezultat Ludvigove fascinacije Vagnerovim operama, što se može videti i po nekim od umetničkih slika u odajama ove palate. Kraljevska soba dvorca Neuschwanstein ima izuzetno dobru akustiku pa se zbog toga danas u njoj često održavaju koncerti.
U mestu Schwangau gde se nalazi Neuschwanstein, možete posetiti još jedan manje popularan ali veoma lep i interesantan dvorac - Hohenschwangau. Za razliku od Neuschwanstein-a do koga je potrebno preći prilično strmu uzbrdicu (mada postoji i bus ukoliko vas mrzi da pešačite), Hohenschwangau je dosta pristupačniji. Okružen je suvenirnicama i nekolicinom hotela, čiji se izgled fantastično uklapa u ceo ambijent.

Ukoliko Neuschwanstein i Hohenschwangau želite da posetite u sopstvenoj režiji, najbolje rešenje je ići vozom do Fuesen-a, a odatle možete peške ili busom. Lično preporučujem šetnju od Fuesen-a do Schwangau-a, koji su udaljeni samo 4km, jer je predeo zaista prelep. I obavezno se malo zadržite u Fuesen-u jer je taj gradić presladak!
Ako niste znali, Bavarska ima svoje more ili bar nešto što stanovnici Bavarske vole da nazivaju morem :). To je jezero Chiemsee, poznato po ženskom i muškom ostrvu. Muško ostrvo, Herrenchiemsee (ili Herreninsel) je veće i na njemu je Ludvig II izgradio dvorac koji nazvaju bavarskim Versajem, zbog toga što je nastao kao kopija Versaja, u čast kralja Luja XIV. U njemu možete videti mnoge kopije umetničkih dela i predmeta čiji se originali nalaze upravo u Versaju. Interesantno je da je u ovom dvorcu (kao i u većini palata u Bavarskoj) fotografisanje strogo zabranjeno, a da u Versaju ili bilo gde u Parizu originale možete fotografisati koliko kod želite. Naravno, mene te zabrane nikad ne sprečavaju u foto misiji :), mada moram priznati da je mnogo dosadno kad vas stalno opominju na tu zabranu, za koju inače mislim da je apsolutno nepotrebna.

Žensko ostrvo, Frauenchiemsee (poznato i kao Fraueninsel) takođe je vrlo simpatično. Ovim ostrvcem dominira ženski manastir iz 782. godine, koji je kompletno obnovljen u osamnaestom veku.

Najbliže jezeru Chiemsee je mesto Prien do kojeg je lako stići vozom, a odatle možete turističkim vozićem (za koji ne važi bavarian karta) ili peške, što opet preporučujem, jer nije daleko a svakako je jeftinije :). Brodići koji vode do pomenutih ostrva često saobraćaju, a tokom vožnje ćete uživati u prelepom pogledu na planine koje se vide u daljini. 

Pri poseti Bavarske, živa šteta bi bila propustiti Bodensko jezero, koje se nalazi na krajnjem zapadu Bavarske, između Nemačke, Austrije i Švajcarske. Ja sam posetila gradić Lindau, koji je smešten na istočnoj obali Bodenskog jezera. Tu nema velelepnih dvoraca, ali je ovo mesto toliko slatko da vam dvorci uopšte neće nedostajati :). Lindau je prepoznatljiv po jednom od najlepših svetionika u Nemačkoj, a inače je poznat po tome što se u njemu tradicionalno, još od 1951. godine, početkom jula okupljaju nobelovci.

I ko zna kakve još lepote krije Bavarska... svakako je vredi posetiti i dobro istražiti!

Нема коментара:

Постави коментар