Translate

28. 10. 2017.

Minhen


Moj prvi susret sa glavnim gradom Bavarske desio se jednog kišovitog i hladnog junskog dana. Prelazak sa 30°C, koliko je tada bilo u Beogradu na 10°C u Minhenu nije mi se baš svideo. Srećom, svakog narednog dana mog boravka u ovom gradu, temperatura je rasla za po pet stepeni, a oblaci su se povlačili, pa je i moj prvi utisak kišovitog Minhena zamenjen mnogo lepšim uspomenama.

Minhen je veoma užurban, kako i priliči jednom dvomilionskom gradu, koji vekovima predstavlja raskrsnicu puteva i tradicionalno privlači mnogo stranaca, od kojih mnogi nastavljaju svoj život i rad u ovom gradu. Odmah se uočava prijateljska atmosfera i da je Minhen veoma prijatan za život. Tome svakako doprinosi ekonomska situacija, ali i bogata tradicija, koja se ne ogleda samo kroz veliki broj kulturno-istorijskih spomenika i muzeja već i kroz tradicionalne pivnice, koje su nezaobilazne pri poseti ovom gradu. U Minhenu se nalaze otmene šoping zone, prodavnice tradicionalnih bavarskih proizvoda, kao i orijentalne radnje. Ogromna železnička stanica sa odlično organizovanim linijama do svakog i najmanjeg mesta u Bavarskoj i do većine velikih evropskih gradova, kao i mnoštvo biciklističkih staza i zelenih površina, sasvim sigurno doprinose kvalitetu života u Minhenu. 

Minhen je spoj starog i novog. Na arhitekturu grada najviše je uticao Ludvig I u čije vreme su izgrađene brojne građevine, poput zgrada Ministarstva, Velikog Bazara, Trijumfalne kapije - Siegestor, Bavarske biblioteke, zgrade Univerziteta i drugih. Mnoge građevine su srušene tokom Prvog i Drugog svetskog rata i njihova rekonstrukcija je trajala do kraja dvadesetog veka.

Na osnovu istraživanja National Geographic, a prema očuvanosti istorijskih građevina, životne sredine i kvaliteta turističke ponude, istorijsko jezgro Minhena zauzima 30. mesto među brojnim svetskim istorijskim lokalitetima koje obavezno treba posetiti.

Na ulazu u ulicu Neuhauser, poznatu po brojnim prodavnicama modnih brendova, a gde možete pazariti i interesantne (ali skupe) suvenire, nalazi se kapija Karlstor. Nju je prvobitno izgradio car Ludvig IV daleke 1302. godine. Današnja kapija je rekonstruisana na osnovu originalne. 

Kad prođete sva iskušenja u vidu skupih i manje skupih krpica, doćićete do centralnog i najlepšeg trga u Minhenu. To je Marienplac sa Novom i Starom gradskom većnicom. Na njemu su najzanimljivije (bar meni) figurice koje prikazuju različite priče iz prošlosti Minhena, kao što su tradicionalni ples i borbe bavarskih vitezova organizovane u šesnaestom veku povodom venčanja vojvode Vilhema V i Renate od Lorene. Te predstave sa figurama traju najviše 15 minuta i odigravaju se u 11 časova pre podne, dok preko leta imaju dva termina: u podne i u pet posle podne.

Centar grada krasi i Minhenska palata - Residenz, koja se sastoji od više zgrada i nekoliko dvorišta. U čak 130 soba ove palate nalaze se antikviteti koji dočaravaju život nekadašnjih bavarskih kraljeva.

Bavarska je poznata po velelepnim i bajkovitim dvorcima, a pri poseti Minhenu ne sme se zaobići ni dvorac Nymphenburg, do kojeg se iz centra grada brzo stiže nekom od linija gradskog prevoza. U Minhenu se nalazi i veliki broj crkava. Najstarija je izgrađena početkom četrnaestog veka. To je crkva Peterskirche, koja dominira gradom zahvaljujući svom tornju visokom 92 metra.

Jedna od najpoznatijih građevina u Minhenu je Frauekirche. Ova gotska katedrala predstavlja sedište rimokatoličke arhiepiskopije Minhena i Frajzinga. Građena je u drugoj polovini petnaestog veka, a kupole po kojima je ona danas prepoznatljiva dodate su 1525. godine. U ovoj katedrali istovremeno se može naći čak 20.000 ljudi.

Zaštitni znak Minhena je nezaobilazni festival piva – Oktoberfest, koji se održava svake godine u drugoj polovini septembra i početkom oktobra u trajanju od 16 dana. Osim po tradiciji dugoj više od dva veka, ovaj festival je poznat i kao najveći sajam na svetu koji je posvećen pivu. Na svakom Oktoberfestu se popije oko sedam miliona litara piva, pri čemu je rekord od 7.5 miliona zabeležen 2011. godine. Ovakva manifestacija teško može proći bez ijednog incidenta. Tu bude i hapšenja i lekarskih intervencija, a na spisku izgubljenih predmeta pored komada odeće, novčanika, pasoša, ključeva, telefona... uvek se pronađe i poneka burma, ali i veštačke vilice, kojih je, ako je verovati statistikama, sve manje. Na žalost, bude i nestale dece. 

Minhen, kao i cela Bavarska, mogu se pohvaliti velikim brojem zelenih površina. Tome pogoduje i klima sa dosta kiše. Jedan od najvećih gradskih parkova na svetu nalazi se upravo u Minhenu. To je Engleski vrt - park izgrađen daleke 1789. godine, koji je čak veći od Central parka u Njujorku. Obuhvata 3.7 km2 i veći je od čuvenog Central parka u Njujorku.

U okviru ovog parka postoji mnogo interesantnih objekata koji su građeni u različitim periodima. Park je prepoznatljiv po drvenoj građevini poznatoj kao Kineska kula, izgrađenoj po ugledu na Veliku Pagodu koja postoji u Londonu. Prvobitna kula, koja je izgrađena odmah po otvaranju Engleskog vrta, srušena je 1944. godine, da bi 1952. bila sagrađena nova po istom modelu. Ova kula je visoka 25 m i oko nje se svakodnevno okupljaju stanovnici Minhena jer se tu nalazi bar sa popularnim bavarskim pivom. Ko želi da se provoza kočijama, vožnju može započeti upravo sa ovog mesta.

U Engleskom vrtu se nalazi i mali grčki hram Monopteros iz 1836. godine, kao i Japanska čajdžinica izgrađena povodom održavanja letnjih olimpijskih igara, 1972. godine. Međutim, verovatno najpopularnije mesto za opuštanje građana Minhena je pored Kleinheseloher jezera, koje potiče s početka devetnaestog veka, a nalazi se takođe u okviru Engleskog vrta. Na njemu su smeštena tri ostrvca. I tu možete popiti pivo ali i iznajmiti pedaline i provozati se jezerom, za šta ja na žalost nisam imala vremena.

Za potrebe letnjih olimpijskih igara, koje su 1972. godine održane u Minhenu, izgrađen je Olympiapark, sa brojnim sportskim objektima i olimpijskim tornjem sa kojeg se pruža pogled na olimpijsko selo i ceo Minhen.

Minhen je pravi izbor i za sve ljubitelje automobila jer u njemu, u blizini Olimpijskog parka, možete videti najnovije modele automobila i motocikala koje nudi BMW. U BMW muzeju ćete saznati sve što niste znali o istoriji automobilizma i same kompanije.



Ukoliko planirate put u Minhen u svojoj režiji, potrudite se da smeštaj obezbedite dosta ranije jer je ovo izuzetno posećen grad, koji se pri tom nalazi u bogatoj Nemačkoj, pa cene smeštaja nama nisu mnogo simpatične, posebno ako se ne požuri sa rezervacijom.

Нема коментара:

Постави коментар