Translate

5. 11. 2017.

Zlatar


Gusti četinari, bistra jezera, mirisne livade i opijajuće čist vazduh, Zlatar čine jednom od najlepših planina u jugo-zapadnom delu Srbije. Zbog svoje blagotvorne klime, koja predstavlja spoj planinske i mediteranske klime, Zlatar je proglašen vazdušnom banjom. Klima na ovoj planini prija svima i pogodna je za lečenje različitih oboljenja, a pre svega kardiovaskularnih, neuroloških i plućnih bolesti. U poslednje vreme Zlatar dobija veliki turistički značaj u svim sezonama, zimi zbog skijanja, leti kao beg od vreline, a na proleće i jesen boravak na ovoj planini može da bude okrepljujući za imunitet.

Zlatar je atraktivan za sve istinske ljubitelje netaknute prirode, sportiste i rekreativce. Zbog više od 33 km pešačkih staza, ovu planinu vole kako ozbiljni planinari, tako i manje ambiciozni šetači i tzv. livadari. Planinarima je naravno glavni cilj dostizanje najviših vrhova Zlatara, Golog brda i Velike Krševe, smeštenih na preko 1600 m nadmorske visine, a svi vole da dokuče skrivene planinske kutke, poput Vodene poljane, Vilova, Komarana, Rastoka, Tikve, Kamenice i drugih.

Na jednom od najpristupačnijih obronaka Zlatara, Babića brdu, izgrađen je adrenalin park, drugi po veličini u Srbiji, u kojem se nalazi platforma sa preprekama na drveću duga 340 m i visoka oko 5 m. Zlatar ima oko 100 km biciklističkih staza, što ga čini idealnim za bicikliste željne adrenalinske vožnje po izuvijanim i strmim planinskim stazama. Na Zlataru postoji i velika balon hala namenjena različitim sportskim aktivnostima, kao što su: odbojka, košarka, rukomet i mali fudbal. 
 
Najveće blago Zlatara su vodeni tokovi kojima je okružen, pre svega kanjon reke Uvac, Uvačko, Zlatarsko i Radoinjsko jezero. Na obalama Zlatarskog i Radoinjskog jezera postoje uređene pontonske plaže, koje su preko leta veoma posećene, a ima i divljih plažica u okruženju smrča i breza, gde se okuplja mnogo manje kupača. Ovaj kraj je poznat i po zaštićenim životinjskim vrstama, među kojima je najznačajniji beloglavi sup, a tu su i neke endemske biljne vrste. Ovakvo bogatstvo flore i faune najbolji je pokazatelj da je priroda u ovom kraju netaknuta.

Нема коментара:

Постави коментар