Translate

29. 4. 2018.

Goč



Iznad Vrnjačke banje, a južno od Zapadne Morave, uzdiže se Goč. Ova pitoma planina pripada severnokopaoničkim planinama. Na njoj postoje brojni izvori rečica i potoka, koji se ulivaju u Zapadnu Moravu i Rasinu. Popularno izletište je veštačko jezero Gvozdac, a na Goču ima i ribnjaka sa gočkom pastrmkom. Goč je poznat i po vinogradima i malinjacima. Takođe je veoma pogodan za pčelarstvo. Osim toga, na njegovim padinama raste i različito lekovito bilje. Zato ne čudi što se u obližnjoj Vrnjačkoj banji uvek može pronaći kvalitetan med, kao i najraznovrsniji čajevi za svaku boljku.

Manje je poznato da je na širem području Goča zabeleženo čak 317 vrsta insekata, među kojima je 57 retkih i ugroženih vrsta, a od 129 vrsta ptica, koje obitavaju na Goču i okolini, mnoge imaju status od nacionalnog značaja. Među brojnim vrstama sisara koji nastanjuju ove predele, posebno je značajna vidra, koja je pod zaštitom države.

Moja prva sećanja na Goč vezana su za rekreativnu nastavu u četvrtom razredu osnovne škole, a na ovoj planini se i danas veoma ćesto organizuje boravak školaraca. Osim toga Goč je pogodan i za pripreme sportista, planinarenje, paraglajding, lov i ribolov. Nakon te rekreativne nastave u osnovnoj školi, na Goču sam bila još dva puta: na tradicionalnom okupljanju studenata saobraćajnih fakulteta iz regiona - Saobraćijadi i na organizovanom planinarskom izletu. Naravno, Goč sam najbolje upoznala na planinarenju ili su mi ta sećanja najsvežija :).

Goč je uglavnom obrastao bukovom i jelovom šumom. Najviše šume ima na istočnoj strani Goča, dok na zapadnim padinama preovlađuju goleti i kamenjar. Kroz šume i proplanke relativno lako se stiže do najvišeg vrha ove planine - Ljuktena, koji se nalazi na 1216 m nadmorske visine. Na Goču postoje staze koje nisu strogo planinarske već su namenjene za šetnju, a obeležene su različitim bojama. To su žuta, zelena, braon, plava i crvena staza. Ove staze su različitih uspona (od 100 m do 700 m) i dužina (od 5 km do 18.5 km). Za uživanje u zimskim sportovima postoji jedna takmičarska ski staza i nekoliko rekreativnih staza za skijanje i sankanje. Kada ste na Goču možete posetiti i Rimsko groblje, gde su sahranjivani Sasi, rudari iz vremena Nemanjića.

Нема коментара:

Постави коментар