Translate

25. 4. 2018.

Manastir Studenica

Do jednog od najznačajnijih i najposećenijih srpskih manastira, Studenice, stiže se kroz živopisnu Ibarsku dolinu, a zatim sledi uspon na prelepu planinu i rezervat biosfere Goliju, gde je izgrađen ovaj manastir. Lepota prirodnog okruženja, u kojem je smešten manastir Studenica, posebno dolazi do izražaja u proleće, kada priroda nabuja. 

Arhitektonski, manastir Studenica pripada vizantijsko - raškoj školi. U srednjovekovnoj Srbiji Studenica je bila duhovni i kulturni centar. Danas iza zidina manastira Studenica postoje četiri crkve od nekadašnjih četrnaest. To su Bogorodičina crkva, Kraljeva crkva, koja je posvećena sv. Joakimu i Ani, crkva sv. Nikole i ostaci crkve sv. Jovana. U manastirskom kompleksu se takođe nalaze Savina trpezarija, kula, riznica i manastirski konaci.

Bogorodičinu crkvu u Studenici podigao je rodonačelnik dinastije Nemanjića, Stefan Nemanja, u poslednjim decenijama dvanaestog veka. Na ulazu u Bogorodičinu crkvu smešten je mermerni sarkofag Stefana Nemanje, čije su mošti prenete iz Hilandara 1207. godine, a pred oltarom se nalazi kivot Stefana Prvovenčanog. Kraljeva crkva je podignuta 1314. godine i manja je od Bogorodičine crkve jer kralj Milutin, koji ju je podigao, nije želeo da da ugrozi veličinu hrama Stefana Nemanje. Ktitor male kamene crkve sv. Nikole nije poznat niti se zna tačno vreme njenog nastanka ali na osnovu fresaka koje su sačuvane u ovoj crkvi, smatra se da je izgrađena početkom trinaestog veka.

Od 1986. godine, kada je proslavljeno osam vekova postojanja manastira Studenica, ovaj manastir postaje zakonom zaštićeni spomenik, koji se nalazi na listi svetske kulturne i prirodne baštine UNESCO-a.


Нема коментара:

Постави коментар