Translate

16. 7. 2016.

Puerto de la Cruz


Mnogi putnici koji dođu na Tenerife čak i ne posete Puerto de la Cruz. Mislim da je to veliki propust. Po meni je ovaj turistički gradić najšarmantniji na celom ostrvu! Nema nijedne ulice, nijednog trga, nijedne zgrade niti jednog restorana ili kafića u Puerto Cruzu koji mi se nije svideo.

Ovo najstarije naseljeno mesto na Tenerifima smešteno je na severozapadnoj obali, koja je poznata po mnogo vlažnijoj klimi od južnog dela ostrva. Zbog toga se u Puerto Cruzu nalaze najlepši parkovi i botaničke bašte sa mnoštvom palmi i tropskog rastinja. Vegetacija je očaravajuća. Zelenilo okolnih brda predstavlja pravi odmor za oči. S druge strane su plaže sa crnim peskom i šljunkom, koje su prirodni kontrast snežno belim talasima koji ih zapljuskuju i modro plavoj boji Atlantika. Oko Puerto Cruza se nalaze i mnogobrojne plantaže banana, pa je onda potpuno logično to što ih u prodavnicama možete pazariti po mnogo nižim cenama nego bilo gde u Evropi. A kad smo kod cena, i drugi proizvodi (ne samo hrana, već i garderoba, nakit, kozmetika i ostalo) imaju niže cene nego kod nas. Puerto Cruz je sa mnoštvom malih i velikih radnji najraznovrsnije robe idealno mesto za šoping.

Ovaj grad je odlično povezan sa ostatkom ostrva zahvaljujući dobroj mreži puteva i autobuskom prevozu. Do aerodroma Los Rodeos busom se stiže za oko pola sata vožnje, a do Santa Cruza za 45 minuta direktnom autobuskom linijom. 

Mi smo boravili u izuzetno prijatnom hotelu Trovador, koji je smešten nadomak glavnog gradskog trga i u blizini obale. U Puerto Cruzu ima još mnogo hotela različitih kategorija, što duž obale, što onih u brdu. Čini mi se da je ovo mesto najpopularnije među Nemcima. U periodu našeg boravka su preovladavali stariji parovi, a generalno Puerto Cruz je idealno mesto za miran porodični odmor.

Puerto Cruz ću najviše pamtiti po uskim uličicama, veselim raznobojnim fasadama, maštovito sređenim trgovima i naravno po bujnoj vegetaciji.

Najpoznatije atrakcije u Puerto Cruzu su svakako najveći zoološki vrt na ostrvu - Loro park i najpoznatiji kompleks bazena i zabavnih sadržaja na Tenerifima - Lago Martianez.

U Loro parku se nalazi čak 350 različitih vrsta papagaja, što je više nego u bilo kom zoološkom vrtu na svetu. Tu je i najveća svetska izložba pingvina u zatvorenom. Ovaj zoo park ima najduži tunel sa ajkulama u Evropi, a evropski je rekorder i po veličini bazena koji služi za predstave delfina. Tu su i razne druge životinje, među kojima su gorile, jaguari, iguane, aligatori, morski lavovi, vidre, džinovske kornjače, pelikani, razne egzotične vrste riba, pirane i svakakva druga mala i velika živa stvorenja.
 
Lago Martianez je veoma interesantno uređen prostor sa bazenima ispunjenim morskom vodom. Samo ga kratka pozida deli od mora, pa kad su jaki talasi, dešava se da zapljuskuju delove gde se nalaze ležaljke i suncobrani. U ovom kompleksu najupadljiviji je ogroman vodoskok koji se uključuje u prepodnevnim satima (bar je tako bilo u vreme našeg boravka). Među bazenima su i oni sa hidromasažerima, kao i bazeni prilagođeni najmlađima. U Lago Martianezu je sve uređeno kao kombinacija belog i crnog kamena. Tu su naravno i palme bez kojih ugođaj ne bi bio potpun :). 

Iako Puerto Cruz nije nadaleko poznat po lepoti svojih plaža, meni su se sve plaže u ovom mestu veoma svidele.

Na severu grada, iza kompleksa Martianez nalazi se istoimena plaža. Prekrivena je crnim peskom i ponekim kamenčićem, a jednim delom je okružena crnim stenama. Idealna je za surfere zbog ogromnih talasa. 

Malena plaža San Telmo je ustvari jedna stenovita uvala sa crnim šljunkom i stenama iste boje. Ko poželi na njoj da se kupa, u vodu može ući iz plićaka ili preko stepenica koje se nalaze na stenovitom sprudu. Na plaži San Telmo često se formiraju manji prirodni bazeni, idealni za brčkanje dece. Uz ovu plažu se prostire šetalište istog naziva, a u blizini je i mala crkva San Telmo izgrađena od belog kamena.

Meni se najviše svidela Playa Jardin, koja se nalazi na istočnom delu grada. Ova plaža je najveća u Puerto Cruzu. Sastoji se iz tri dela. Na početku plaže, kada se dolazi iz centra grada, nailazi se na tvrđavu San Felipe iz sedamnaestog veka, koja je nekada imala odbrambenu ulogu. Playa Jardin posuta crnim peskom okružena je raskošnim mediteranskim zelenilom, odakle potiče i njen naziv. Duž cele plaže se prostire šetalište, a tu su i restorani, kao i prostor za dečiju igru.

U prelepom Puerto Cruzu se nalaze raskošni parkovi Taoro i Acuatico Risco Bello, smešteni u brdu sa pogledom na ceo grad. Park Taoro je izgrađen na padini sa stepeništem i putićima koji vode od jednog do drugog nivoa parka. Tu su fontane, vodopadi i naravno klupe gde se možete odmoriti i uživati u pogledu na Puerto Cruz. Acuatico Risco Bello se nalazi odmah iza parka Taoro i više liči na privatni posed otvoren za javnost. U bašti prepunoj cveća, zelenila, skulptura i raznih drugih detalja, postoji i jezerce u kojem uživaju crni labudovi. Posetioci se mogu osvežiti pićem iz kafe-bara koji se tu nalazi. Na par kilometara od centra grada je Jardin Botanico (botanička bašta), u kojoj smo videli različite vrste palmi, kaktusa i mnogo drugih zanimljivih egzotičnih biljaka.

U Puerto Cruzu smo takođe obišli Arheološki muzej, Muzej savremene umetnosti u okviru građevine Casa de la Aduana, crkve San Juan Bautista, Nuestra Senora de la Pena de Francia i već pomenutu crkvicu na samoj obali, San Telmo.

Stanovnici ovog grada su vrlo ljubazni i pristupačni. Imali smo utisak kao da ih znamo od ranije i čak kao da smo kod kuće. Nije se teško prilagodili njihovoj klimi i opuštenom načinu života, ali je problem što odmor prekratko traje.

Нема коментара:

Постави коментар