Translate

19. 1. 2017.

Casa de Colon, Las Palmas



U građevini koja se uklapa u tradicionalnu arhitekturu, tipičnu za popularnu istorijsku četvrt Las Palmasa - Veguetu, a ipak se po eksterijeru izdvaja od okolnih, smešten je muzej Casa de Colon, poznat i kao Kolumbova kuća. Ovo zdanje je karakteristično po kitnjasto ukrašenim ulaznim vratima, drvenim balkonima i unutrašnjem dvorištu sa palmama i mnogim drugim egzotičnim biljkama. Posebna atrakcija su dve prelepe are, koje se nalaze u sred dvorišta. Iako važe za brbljive ptice, bili su stidljivi u vreme naše posete ovom muzeju ili ih je nerviralo moje neprekidno škljocanje :).
 
Casa de Colon je nekada predstavljala rezidenciju prvih guvernera Gran Kanarije, a najpoznatija je po tome što je u njoj 1492. godine boravio Kristofer Kolumbo, dok je čekao da se jedan od njegovih brodova popravi, pred istorijski put ka Americi. Ova građevina je obnovljena 1777. godine, a od 1952. godine u njoj se nalazi muzej sa 13 prostorija u kojima su stalne izložbene postavke. U muzeju takođe postoji biblioteka, istraživački centar i nekoliko prostorija u kojima se povremeno održavaju predavanja, seminari i izložbe.

U enterijeru Kolumbove kuće privukle su mi pažnju oslikane i izrezbarene tavanice i interesantno oblikovani prolazi. Među ekspontima su mi bile najzanimljivije makete brodova i mape sa ucrtanim rutama po kojima su plovili Kolumbo i njegova posada. U ovom muzeju ima još mnogo drugih predmeta koji govore o istoriji Kanarskih ostrva. Tu se takođe nalaze umetničke slike, vajarska dela i makete Las Palmasa i njegovih najznačajnijih zdanja. Ovaj objekat je poznat i po tome što je u njemu rođen čuveni operski pevač i najpoznatiji tenor sa Kanarskih ostrva, Alfredo Kraus.




Нема коментара:

Постави коментар