Translate

4. 1. 2017.

Hotel Vesna, Topolšica


Dolazak u Topolšicu nije previše obećavao. Kada smo videli koliko je blizu termoelektrana u mestu Šoštanj bili smo prilično razočarani svojim izborom mini odmora u slovenačkim termama. Srećom, ubrzo smo se razuverili. Topolšica je jedno mirno mesto, pre bih rekla selo, gde nema nekih specijalnih turističkih atrakcija ali priroda je zaista lepa i samo mesto je veoma čisto, a moj imenjak - hotel Vesna bio je pun pogodak! :) 

Topolšica se nalazi na kraju Šaleške doline i predstavlja prirodnu sredinu sa brojnim izvorima termalne vode, koji su nas i privukli da je posetimo. Nakon što smo se čekirali u hotelu, krenuli smo u istraživanje okoline. Tog aprila je vreme bilo sunčano i idealno za šetnju. Snimili smo borovu šumu koja se nalazi odmah iznad hotela i tu sam odmah primetila oznake planinarskih staza, što znači da tu i kolege planinari organizuju pešačke ture. To je prva stvar koja me prijatno iznenadila jer osim hotela sa termalnim bazenima, ništa drugo nisam očekivala u ovom mestašcu. Druga stvar koju sam saznala da je specifična za Topolšicu i okolinu jeste pojava različitih vrsta leptira, čak 456 vrsta među kojima su i neke alpske vrste leptira.

Hotel Vesna se nalazi u dolini, u srcu banje - hotelskog kompleksa sa spa centrom i različitim programima za rekreaciju i zabavu. U ovom kompleksu postoji čitav niz vodenih atrakcija za sve uzraste i veliki prostor za sunčanje, naravno opremljen ležaljkama i suncobranima. Temperatura vode zatvorenih i otvorenih bazena kreće se od 29 do 36°C. U zatvorenom polu-olimpijskom bazenu temperatura vode je prijatnih 29°C. Postoji zimsko-letnji bazen, koji je delom unutra, a drugim delom napolju i u njemu je temperatura vode oko 30°C. Otvoreni bazeni sa fantastičnim hidromasažerima i vrtlozima još su topliji i u njima je temperatura vode preko 30°C, a u najtoplijem čak 36°C. To banjanje me je toliko razmazilo da kada sam iz najtoplijeg bazena prešla u zatvoreni, beše mi hladnjikavo... Zato je najbolje krenuti redom, od unutrašnjeg bazena, preko spoljašnjih, od toplih ka najtoplijim i ne vraćati se nazad :). 

U hotelu Vesna takođe postoji teretana, a i napolju se nalaze sprave za vežbanje. Osim toga, tu su finske i infra saune i turska kupatila. Ako nije sunčano vreme ili ako ne želite da se sunčate napolju, na raspolaganju je solarijum. Akvapark Zora nije bio otvoren kada smo bili u Topolšici jer je otvoren samo tokom letnje sezone.

U celom kompleksu je na raspolaganju besplatan bežični Internet. U sobi smo imali frižider i TV sa satelitskim kanalima, a sa terase se pružao pogled na bazene i šumu. Koristili smo polupansionsku uslugu i hranom smo bili prezadovoljni. Sve je na bazi samoposluživanja sa veoma bogatim izborom predjela, jela i poslastica iz ukusne slovenačke kuhinje. U ovom hotelu se svakodnevno organizuju različita zabavna dešavanja, a takođe se priređuju stručna okupljanja u salama za konferecije.
 
U Topolšici je glavno mesto okupljanja lokalaca jedna kafanica sa veoma dobrim nemačkim pivom, čijeg se imena ne sećam. Interesantno je da se naglasak ljudi u Topolšici dosta razlikuje od slovenačkog na koji smo navikli, kakvim se recimo priča u Ljubljani ili u drugim delovima Slovenije. Topolšica je blizu granice sa Austrijom, pa se to primećuje u govoru. Retko šta smo razumeli.


U blizini hotela se nalazi spomen kuća, koja je podignuta u znak sećanja na kapitulaciju Nemačke za oblast jugoistogne Evrope, koja je 1945. godine potpisana u Topolšici.

Нема коментара:

Постави коментар