Translate

7. 1. 2017.

Manastir Sveti Naum

U manastir Sveti Naum išli smo brodićem iz centra Ohrida. Ovaj manastir je smešten na jugoistočnoj obali Ohridskog jezera, 29 km od Ohrida, u neposrednoj blizini granice sa Albanijom. Ovaj deo obale je prelep, a posebno su lepa ostrvca koja se nalaze u blizini manastira.

Manastir Sveti Naum je podignut na steni iznad jezera, tako da se iz manastirskog dvorišta pruža panoramski pogled na Ohridsko jezero. Ovaj manastir je osnovan 895. godine, kao zadužbina Svetog Nauma, koji je zajedno sa Svetim Klimentom širio hrišćanstvo u Ohridu i okolini. Manastirska crkva, posvećena svetim arhanđelima Mihailu i Gavrilu, podignuta je 900 godine. Sveti Naum je u manastiru proveo poslednje godine svog života, pa je tu i sahranjen 910. godine. I danas se u manastiru Sveti Naum čuvaju mošti ovog sveca. Tokom vekova, manastir i crkva doživeli su brojne promene. Današnji izgled crkve potiče iz XVI veka, mada je i kasnije dosta rađeno na njoj. Ikonostas crkve je nastao početkom XVIII veka i predstavlja jedno od najvećih umetničkih ostvarenja iz tog perioda. Zidovi crkve oslikani su freskama iz XIX veka, koje prikazuju upečatljive scene iz života Svetog Nauma i čuda koja je on činio.

Kulturno-istorijsko nasleđe, prirodne lepote, atraktivan položaj i izgled manastira Sveti Naum, čine ovo mesto veoma popularnim za izlete turista koji najčešće odsednu u gradu Ohridu. Zbog velikog interesovanja posetilaca, uz manastir je izgrađen hotel, kao i nekoliko restorana. U blizini se nalaze slapovi Crnog Drima, za koje se smatra da imaju lekovito dejstvo, a tu je i lepa plažica na kojoj smo se okupali. Uprkos velikom broju ljudi koji ga svakodnevno poseti, posebno tokom letnje sezone, ovo mesto odiše mirom i spokojem.

Нема коментара:

Постави коментар