Translate

14. 1. 2017.

Plaja del Ingles



Najpopularnije letovalište na Gran Kanariji - Plaja del Ingles smešteno je na jugu ostrva, gde ima najviše sunčanih dana u toku godine. U centru ovog mesta postoji veliki broj višespratnih hotela i apartmantskih kompleksa. Nije ni čudo jer je interesovanje za ovo letovalište veoma veliko tokom cele godine. Interesantno je uporediti današnji Plaja del Ingles sa slikama iz perioda ranih 60-tih godina, kada tu praktično nije bilo ničega osim ogromne peščane plaže.

Mi smo bili smešteni u aparthotelu Las Arenas, u užem centru letovališta Plaja del Ingles, na samo par koraka od šoping centra Kasbah sa brojnim radnjama, brzom hranom, restoranima itd. U neposrednoj blizini se nalazi kazino i naravno, mnogih drugih hotela. U toj zoni se parking na ulici plaća po satu, tokom dana, dok je noću besplatan (od 21 do 10h). Tokom noći u Kasbahu i okolnim ulicama je blago rečeno vrlo živahno, mada u hotelu nismo čuli nikakvu buku. U Noći veštica smo prošli tim delom oko 3 ujutru i taj kraj mi je izgledao potpuno drugačije nego preko dana. Osim što je bilo dosta maskiranih klinaca koji su se vraćali sa žurki, što je manje-više simpatično, bilo je i raznog drugog sveta, poput narkomana i prostitutki.

Veliko šetalište iznad plaže povezuje Plaja del Ingles sa mestom San Agustin. Plaža je peščana i duga 3 km. Sprudovima je izdeljena na nekoliko delova, uglavnom zbog zaštite od vetra koji zna da bude jak na celom ostrvu. S obzirom da je Atlantik generalno hladan, voda je krajem oktobra bila prijatna za kupanje ali naravno nije bila topla kao u Egejskom moru preko leta.

Na Plaja del Ingles se nastavlja Maspalomas sa čuvenim peščanim dinama, koje su verovatno najslikaniji pejzaž na Gran Kanariji. Pogled sa šetališta na plažu i dine je nešto što se mora fotografisati i to više puta :). Po dinama nije baš lako hodati ali je osećaj kao da se nalazite u sred Sahare!

U Plaja del Ingles uglavnom gde god da ste smešteni, pa čak i u prvom redu uz šetalište, neizbežne su stepenice jer su svi hoteli izgrađeni visoko iznad plaže. Međutim, postoji i lift koji povezuje šetalište sa plažom, što je pre svega dobro za slabo pokretne osobe. Nas je od hotela do plaže delilo oko pet minuta hoda, a lift nismo koristili.

Stekla sam utisak da je u celom letovalištu bilo najviše starijih turista, pretpostavljam penzionera iz zapadne Evrope, a čini mi se najviše Nemaca i Engleza, koji imaju vremena i novca za obično duži boravak na Kanarima. Vreme je mnogo lepše nego u Evropi, a cene su niže, pa zašto onda ne bi mesec-dva ili više tokom jeseni ili zime proveli na Gran Kanariji ili nekom drugom Kanarskom ostrvu. U ovom letovalištu ima i dosta gej populacije. Gej barovi i hoteli koji primaju isključivo gej goste najviše su koncentrisani kod šoping centra Yumbo. Njima je namenjen i jedan deo plaže u Plaja del Ingles, u blizini peščanih dina. Postoji i deo plaže koji je rezervisan za nudiste.

Plaja del Ingles je dobro povezana autobuskim linijama sa ostatkom Gran Kanarije, a pre svega sa drugim popularnim letovalištima na jugu ostrva, glavnim gradom i aerodromom.

Нема коментара:

Постави коментар